Notícia

Bona actuació dels sobiranistes corsos, bretons i martiniquesos a la primera volta de les regionals

Resultat 'històric' de les llistes autonomistes i independentistes a Còrsega, que s'emporten el 28% dels sufragis · A Bretanya, la Unió Democràtica Bretona passa a la segona volta amb la coalició Europa Ecologia · Al departament d'ultramar de Martinica, el segon torn enfrontarà autonomistes i independentistes.

La primera volta de les eleccions regionals que s'ha celebrat aquest diumenge a França ha tingut uns resultats desiguals per les forces sobiranistes de les diverses nacions sota administració francesa. L'actuació més reeixida ha estat la dels nacionalistes corsos que, dividits en dues formacions diferents, passen a la segona volta amb un total del 28% dels vots.

Es tracta d'un èxit rotund, especialment per la llista autonomista Femu a Corsica, liderada pel tàndem Gilles Simeoni (Inseme per a Corsica) i Jean-Cristophe Angelini (U Partitu di a Nazione Corsa), que amb el 18% dels sufragis es converteixen en la segona força política de l'illa, tres punts per sota de la Union pour un Mouvement Populaire (UMP), de Camille Rocca Serra. Pel que fa a la llista independentista de Jean-Guy Talamoni, Corsica Libera, supera amb més de dos punts el llindar del 7%, a partir del qual les formacions poden presentar-se també a la segona volta, la qual se celebrarà diumenge vinent. D'aquesta manera, les formacions sobiranistes corses sumen gairebé el 28%, un resultat remarcablement millor que el de fa sis anys, quan uns i altres es presentaven amb una sola llista, Unione Naziunale, que es va dissoldre a mitja legislatura.

On també hi ha hagut una bona actuació de les forces sobiranistes és a Bretanya, on la llista Europa Ecologia, formada pel partit dels Verds, nombrosos independents i la Unió Democràtica Bretona, de caràcter autonomista i d'esquerres, ha obtingut el 12% dels vots, de manera que també podrà ser present a la segona volta, en la qual és possible que sumi esforços amb el Partit Socialista per fer front a la dreta d'UMP.

D'altra banda, la nova llista Nous te Ferons Bretagne, impulsada pel Partit Bretó, ha acabat amb el 4'3% dels vots i no podrà concórrer a la segona volta.

Finalment, els departaments d'ultramar també hi ha hagut regionals als departaments d'ultramar: Guadalupe, Guaiana, Martinica i Reunion. És destacable el resultat de les forces sobiranistes a Martinica, en què la llista autonomista ha demostrat un gran nivell de fortalesa, amb un 40% del suport per al líder d'Ensemble pour une Martinique nouvelle, Serge Letchimy. L'adversari a batre durant la segona volta serà precisament el president sortint, Alfred Marie-Jeanne, que encapçala la llista independentista Patriotes Martiniquais et Sympathisants, la qual ha aconseguit mantenir el suport del 32% dels votants. A diferència de la resta de departaments i regions d'ultramar, a Martinica la llista 'presidencial', és a dir, beneïda per la UMP de Nicolas Sarkozy, es situa en una discreta tercera posició, cinc punts per sobre del llindar del 5%, la qual cosa li permetrà ser a la segona volta. A Martinica, el panorama el completa Rassemblement Démocratique pour la Martinique, autonomista i liderat per Madeleine de Grandmaison, que ha obtingut un 6'8% dels sufragis i que caldrà veure si planteja una aliança amb algun dels partits majors de cara a la segona volta. L'entesa amb Marie-Jeanne deixaria pràcticament un escenari d'empat entre autonomistes i independentistes.

Més informació: