Notícia

L'independentisme ja suma 450.000 vots després de la tercera onada de consultes

La votació del 25A afegeix 265.000 electors més al procés · Des de la primera consulta, 2.300.000 persones han estat cridades a les urnes, i el suport al 'sí' ja té més vots que algunes formacions polítiques, com és el cas d'IC-V, PP i ERC, la única formació del Parlament que es declara independentista.

De totes les onades de la consulta sobre la independència, la celebrada aquest diumenge ha estat, de lluny, la que ha mobilitzat a més municipis i electors: 212 municipis feien el referèndum popular; 265.000 electors van anar a les urnes; i el 92,2% van fer-ho a favor del sí. La jornada electoral va acabar amb una participació del 17,4%, uns quatre punts per sota de la segona onada i amb el mèrit afegit d'haver-se celebrat en algunes de les ciutats més grans del país, com ara Girona, Lleida, Granollers, Reus i Manresa.

Tenint en compte el conjunt de votacions que s'han celebrat des que va començar el procés, el 13 de setembre a Arenys de Munt, el volum de persones que s'han manifestat ja a favor de la independència de Catalunya és molt important i, abans d'haver-se celebrat al conjunt del país, ja supera el vot absolut d'alguns partits representats al Parlament català. Aquest és el cas de Ciutadans, Iniciativa per Catalunya, Partit Popular i Esquerra Republicana de Catalunya, si prenem com a referència els resultats d'aquestes formacions en les darreres eleccions parlamentàries.

Més pobles i ciutats escalfen motors

El procés d'aquesta consulta popular, que no és vinculant i ha estat organitzada per comissions locals voluntàries, encara continuarà durant els propers mesos. El 20 de juny hauria de celebrar-se a almenys quinze localitats, entre les quals grans ciutats com Cornellà, Mataró i Sant Boi de Llobregat, a més de Sabadell el 30 de maig.

El món observa

Una vegada més, la celebració de la consulta ha anat acompanyada de l'arribada de desenes d'observadors internacionals que han avalat el procés i n'han destacat la seriositat i el bon funcionament. Partits sobiranistes com el Partit Nacional Escocès, Independència República Sardenya, Eusko Alkartasuna o Còrsega Nació Independent hi han enviat regidors, alcaldes o fins i tot dirigents de primer ordre, com és el cas del Partit Quebequès, que ha estat representat pel seu vicepresident, Daniel Turp. Precisament Turp i una trentena més d'observadors han participat a la consulta de Girona i alguns altres municipis de la rodalia perquè es trobaven a la ciutat per la realització del primer Fòrum Mundial pels Drets Col·lectius dels Pobles, convocat pel CIEMEN.

Més informació: