Notícia

El PKK anuncia el final de la treva unilateral

L'organització armada kurda acusa el Govern turc d'ignorar la seva crida a les negociacions · Durant el 2009, l'any de la 'iniciativa kurda' d'Erdogan, el principal partit kurd ha estat il·legalitzat i més de mil càrrecs electes han estat arrestats.

“El Moviment Kurd d'Alliberament ha començat una nova fase. Els esdeveniments negatius d'ençà de l'inici de l'anomenada 'iniciativa democràtica' que ha revelat les autèntiques intencions opressores del Govern de l'AKP porten a la decisió presa”. Així expliquen els portaveus del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) el trencament de l'alto el foc unilateral que el mes d'abril havia complert un any.

Sota aquesta nova òptica cal entendre l'atac rebel que el 31 de maig va provocar la mort de sis soldats turcs, seguit del bombardeig d'algunes bases de la guerrilla kurda a les muntanyes de l'Iraq, per part de l'exèrcit de Turquia, que van provocar un mínim de 24 víctimes mortals.

L'organització kurda afirma que a partir d'ara farà ús del seu “dret de defensa”. En un document publicat [pdf] a Kurdish Info els líders de la guerrilla exposen els motius i les accions que els han portat a trencar l'alto el foc que, unilateralment, havien declarat fa més d'un any per forçar una sortida dialogada al conflicte.

En aquest document, el PKK explica que durant aquests mesos, l'abús contra els kurds ha assolit “nivells sense precedents”, mentre el Govern de l'AKP “ha continuat parlant públicament de canvi democràtic”. Denuncia la il·legalització del DTP, el principal partit kurd, amb més de vint diputats al Parlament de Turquia; la detenció i empresonament d'uns 1.500 polítics i càrrecs electes, que titlla de una “massacre política”; el judici a 4.000 nens acusats de llençar pedres; l'assassinat i detenció de periodistes kurds; i la pràctica de 262 accions militars per part de l'exèrcit.

Els líders del PKK emfatitzen que totes aquestes mesures han estat dutes a terme malgrat l'alto el foc públic de la organització, i les múltiples crides al diàleg per part del seu màxim dirigent, Abdullah Öcalan, que fins i tot va arribar a publicar un full de ruta que comprenia l'exclusió de mitjans violents i la renúncia a la independència del Kurdistan. Öcalan, des de la presó de l'illa d'Imrali on està detingut, ha explicat que retira el projecte perquè “no he pogut trobar un interlocutor”.

Imatge: Militant del PKK (Wikipedia).

Més informació: