Notícia

Un destacat líder independentista del Caixmir demana el final les protestes violentes

Syed Ali Shah Gilani, portaveu de la coalició independentista All Parties Hurriyat Conference, crida a la renúncia de la violència, i adverteix que no hi haurà pau 'fins que no es retirin les forces índies', que ara ocupen les principals ciutats del país · Puja a 48 la xifra de morts per la violència policial des de l'11 de juny passat, i el Govern diu que hi ha més de 1.200 soldats ferits.

El Caixmir sota administració índia continua revoltat d'ençà de la mort, el 11 de juny passat, d'un adolescent a mans de la policia en el transcurs d'una protesta. Les manifestacions es van multiplicar a Srinagar, la capital, i d'altres punts de l'Estat de Jammu i Caixmir. El Govern va respondre amb un toc de queda rigorós i l'enviament de milers de soldats de l'exèrcit regular, que pràcticament ha ocupat el país. En menys de dos mesos 48 persones han perdut la vida com a conseqüència dels trets de les forces índies, que han disparat contra tots aquells, principalment joves, que han desafiat el toc de queda i sortit als carrers. Comerços i centres educatius han aturat la seva activitat, i la situació ja es qualifica d'emergència, fins el punt que el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha fet una crida a la calma i ha demanat "paciència, perseverança i compromís a totes les parts" -crida que després ha matisat, arran de les protestes del Govern de l'Índia-.

Qui també ha volgut calmar els ànims ha estat el líder independentista Syed Ali Shah Gilani, portaveu de la All Parties Hurriyat Conference i persona de referència dins del moviment per l'autodeterminació del Caixmir. Gilani, que ha estat arrestat en diverses ocasions al llarg de l'any, s'ha dirigit a la multitud per demanar als manifestants que abandonin les vies violentes i no es repeteixin el llançament de pedres, incendi d'oficines estatals i atacs contra vehicles oficials. El líder independentista ha afirmat que "els que protesten no formen part del moviment caixmiri" i ha demanat als manifestants que s'asseguin sempre que les forces de seguretat índies vulguin aturar les marxes de protesta. Mirant cap a Nova Delhi, Gilani explica que "no hi haurà pau fins que el Caixmir sigui lliure de les forces índies".

El ministre d'interior de l'Índia, P. Chidambaram, també ha insistit en demanar el final de la violència, i ha dit que tan aviat com es restauri la pau, impulsarà un procés polític per resoldre el conflicte del Caixmir. També s'ha solidaritzat amb les víctimes de la violència, i ha demanat als pares que s'assegurin que els seus fills no participen a les protestes violentes. També ha afirmat que l'exèrcit indi s'ha comportat amb una "moderació encomiable", tot explicant que durant els dos mesos de revolta 1.266 soldats han estat ferits. D'altra banda, totes les víctimes mortals, 48, han estat civils i manifestants.

Imatge: Forces de seguretat índies patrullen els carrers de Srinagar, el juny passat (Flickr-Austin Yoder).

Més informació: