Notícia

Les eleccions cantonals 2011 a la República Francesa, nació per nació (I)

DOSSIER. Us oferim un repàs del panorama polític de cadascuna de les nacions sense estat de la República Francesa amb motiu de la celebració de les eleccions cantonals, els dies 20 i 27 d'aquest mes. L'advocat i sociolingüista Miquel Gros, bon coneixedor de la realitat d'aquells territoris (especialment, del País Basc del Nord i de Bretanya), detalla quin és el marc en què es desenvoluparan els comicis i quines llistes nacionals no franceses hi concorreran.

Les cantonals arriben en un moment interessant, després que en les darreres eleccions regionals de 2010 es consolidessin moviments polítics propis a diverses nacions de l'Estat francès. Malgrat tot, en la majoria d'aquests casos les forces polítiques autòctones han hagut de recórrer a aliances amb els ecologistes per poder adquirir visibilitat política. Òbviament, i es veurà en l'anàlisi per territoris, com més feble és la implantació del moviment nacional, més residual és la seva presència dins les llistes electorals Europa Ecologia-Els Verds, fins al punt que aquestes coalicions territorials poden arribar a distorsionar la realitat del vot estrictament nacional. De totes maneres, aquesta aliança ecologistes-regionalistes -d'una altra banda força lògica ideològicament parlant- sembla que pot permetre el reforçament progressiu d'aquest espai de vot que, en tot cas, està ultrapassant les magres expectatives que fins ara hi havia hagut.

En aquesta primera tongada d'anàlisis, us oferim el detall de tres nacions, on a priori els candidats dels seus moviments nacionals ho tenen millor per fer bons resultats:

En un proper article us oferirem l'anàlisi de Miquel Gros de la Catalunya del Nord, Alsàcia, Occitània i Savoia.

L'enllaç directe cap al dossier complet el podeu trobar aquí.