Notícia

Llums i ombres al projecte constitucional del Marroc

El reconeixement de l'oficialitat de l'amazic no s'ajusta a les demandes que una vintena d'associacions van presentar la setmana passada · Mohamed VI diu que l'ús oficial de la llengua serà determinat per una llei que encara s'ha de redactar · El Polisario rebutja que la descentralització anunciada pel rei hagi de ser aplicada al Sàhara Occidental

Oficialització de l'amazic, regionalització del país, un cert aprofundiment democràtic... La Constitució que el rei del Marroc, Mohamed VI, sotmetrà a referèndum el proper 1 de juliol inclou tota una sèrie de reformes que miren de donar una certa resposta a les demandes democratitzadores que els marroquins estan fent des del principi d'any. Per alguns, els canvis van en la bona línia: per la Unió Europa, és un "pas significatiu" i marca un "compromís clar amb la democràcia i el respecte pels drets humans". Però des dels moviments amazic i sahrauí la cosa no es veu tan clara.

La nova Constitució, tal com la va anunciar Mohamed VI divendres passat, declararà l'amazic com a "llengua oficial del regne". L'oficialitat de l'idioma, però, sembla que no serà immediata: "La seva oficialització efectiva", va dir el monarca, "s'haurà de fer en un procés gradual, a través d'una llei orgànica, que en definirà les modalitats d'integració en l'ensenyament i als sectors prioritaris de la vida pública". És a dir, que el grau real d'ús oficial de l'idioma vindrà marcat per una llei parlamentària que no té data.

Aquest plantejament queda bastant lluny de les demandes de mínims que una vintena llarga d'associacions amaziguistes van presentar fa una setmana, i que reprodueix el web del Congrés Mundial Amazic. Les entitats reivindicaven, precisament, que l'oficialitat de l'amazic no anés condicionada a cap llei organitzativa: és just el que el rei ha previst. Les organitzacions també reclamaven el reconeixement del dret tradicional amazic i la instauració d'un sistema federal. La nova Carta Magna no en parla, i en canvi, sí que inclou un projecte de "regionalització" en què una llei orgànica, segons va avançar el monarca, "fixarà les competències de l'estat i de les regions". Serà, per tant, un procés tutelat per Rabat i que es farà "en el marc de la unitat de l'estat i de la nació, i de la integritat territorial" del Marroc. Una concepció llunyana als principis federals.

El Polisario diu que la reforma no va amb ells

La reforma anunciada per Mohamed VI tampoc no satisfà les reivindicacions dels sahrauís, que en aquest nou marc polític -i tal com ja s'havia anunciat l'any passat- tindrien un cert marge d'autonomia al si d'un Marroc unitari i descentralitzat. El Govern sahrauí controlat pel Front Polisario ha dit que la reforma és "un afer intern del poble marroquí" que "no afecta" el Sàhara Occidental. El moviment sahrauí s'ha queixat que Mohamed VI hagi tornat a vincular la qüestió del Sàhara amb el futur del Marroc descentralitzat.

Més informació: