Notícia

Les xifres de suport superiors al 99% per al partit de Putin mostren el fracàs democràtic al nord del Caucas

Txetxènia lidera el rànquing de participacions massives a la regió, on suposadament quasi tota la població hauria votat · Els analistes polítics comparen els resultats amb “temps soviètics” · Els partits opositors denuncien tupinades en altres repúbliques ètnicament no russes

Xifres gairebé increïbles de més del 99% de suport per al partit del primer ministre Vladímir Putin, Rússia Unida, han tornat a mostrar com de difícil és construir un sistema democràtic adequat al nord del Caucas. Els observadors de l'OSCE a les eleccions legislatives russes del passat dia 2 han conclòs que, en general, el recompte va veure's afectat per "freqüents violacions procedimentals i casos d'aparent manipulació, incloent-hi diverses indicacions serioses que les urnes s'estaven omplint [amb vots manipulats]". Tot i així, Rússia Unida només va aconseguir el 49% dels vots. Però les xifres al nord del Caucas s'escapen completament d'aquest marc.

La Comissió Electoral Central ha informat que Rússia Unida va aconseguir el 99,48% dels vots a Txetxènia, amb una participació pràcticament increïble de més del 99%. En algunes de les repúbliques veïnes, la participació oficial també va ser molt elevada (entre el 85% i el 91%) i el suport al partit de Putin va ser igualment aclaparador: 91% a Ingúixia i 90% al Daguestan i a Karatxai-Txerkèssia.

Parlant dels resultats de Txetxènia, l'analista polític Viatxeslav Nikonov ha explicat a The Moscow Times que el rus és un "sistema basat en l'autoritat, i l'autoritat pot garantir els resultats adequats. No havia sentit uns resultats com aquests des dels temps soviètics".

Tota la vida política a Txetxènia es desenvolupa sota el control de Ramzan Kadírov. Segons ONG com Memorial, Moscow Helsinki Group, la Societat per als Pobles Amenaçats o Human Rights Group, el president Kadírov és responsable d'un ampli ventall de violacions dels drets humans. Freedom House considera que Txetxènia és un lloc on "el control estatal sobre la vida diària és omnipresent i de gran abast, les organitzacions i l'oposició política són prohibides o perseguides i la por de represàlies per la llibertat de pensament i acció forma part de la vida diària".

Millors condicions en altres àrees

D'acord amb les informacions que n'arriben, les condicions semblen una mica millors en altres repúbliques no ètnicament russes, com Tatarstan o Baixkortostan. Els resultats mostren un vot més plural (el suport a Rússia Unida bascula entre el 59% i el 76%, depenent del districte). En aquestes repúbliques, les paperetes estaven disponibles en tàtar i baixkir, segons els observadors de l'OSCE.

Malgrat això, els partits opositors han denunciat múltiples problemes. Com a exemple, un activista polític ha dit que li van impedir participar en un debat a la televisió tàtara, i una representant del partit opositor Una Rússia Justa ha denunciat diversos casos de tupinada prop de la capital del Tatarstan, Kazan.

Més informació: