Notícia

La ratificació italiana de la Carta de les Llengües, encara no: el govern canvia el text del seu web

El Consell de Ministres diu ara que només s'ha aprovat una proposició de llei · L'afer encara s'ha de debatre al Parlament · Una organització sarda demana a Roma que agiliti l'aprovació del text "per l'interès de la democràcia i pel respecte als drets civils"

El Consell de Ministres del govern italià ha canviat el redactat referent a la ratificació de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries (CELRM). Com informava Nationalia ahir, el Consell havia acordat ratificar la Carta per a dotze llengües minoritzades. Però en algun moment entre ahir i avui, el govern italià ha decidit canviar el text.

A l'original s'hi podia llegir: "Il Consiglio dei Ministri [...] ha ratificato la Carta europea delle lingue regionali o minoritarie", és a dir, "El Consell de Ministres [...] ha ratificat la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries". Aquest redactat encara es pot veure en alguns arxius com LeggiOggi (una captura d'imatge relativa acompanya aquesta notícia, cliqueu a sobre per ampliar-la). Però la versió al web del Consell ara és diferent: "Il Consiglio dei Ministri [...] ha approvato il disegno di legge di ratifica della Carta europea delle lingue regionali o minoritarie", és a dir, "El Consell de Ministres [...] ha aprovat la proposició de llei de ratificació de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries".

Segons informa a Nationalia la nova Xarxa Europea per a la Igualtat de les Llengües (European Language Equality Network, ELEN), això significa que el text encara ha d'anar al Parlament i al Senat abans de ser aprovat. En resum, doncs, Itàlia encara no ha ratificat la CELRM.

Comitè per a la Llengua Sarda: "Procediu ràpidament a aprovar-la"

El Comitè per a la Llengua Sarda ha estat una de les primeres organitzacions que han reaccionat al canvi de redactat. Segons Il Minuto, el Comitè ha demanat que "es procedeixi ràpidament a l'aprovació" de la llei "per l'interès de la democràcia i pel respecte als drets civils".