Notícia

Qui està caient en la trampa de qui a l'Azawad?

L'MNLA, secular, passa per un debat intern sobre com assegurar un Azawad laic davant d'Ansar Dine · Els islamistes han triplicat les seves tropes gràcies al reclutament de militants · Diverses veus dins de l'MNLA rebutgen cap mena d'acord amb Ansar Dine, mentre que d'altres argumenten que les circumstàncies actuals gairebé forcen el moviment secular a arribar a un pacte amb els islamistes

Després d'haver declarat la independència el 6 d'abril, el Moviment Nacional d'Alliberament de l'Azawad (MNLA, per les seves sigles en francès) va afirmar que el seu objectiu era crear un país secular i multiètnic (tuareg, peul i songai) a tot el nord de Mali. Ja llavors, l'Azawad només estava parcialment a les mans dels combatents de l'MNLA, mentre que d'altres àrees estaven controlades pels militants del moviment islamista Ansar Dine. Al principi, l'MNLA refusava cap mena de col·laboració amb Ansar Dine, però després es va saber que ambdós moviments estaven negociant un acord que es va anunciar oficialment el 27 de maig: l'MNLA i Ansar Dine s'unirien en una sola organització islàmica de l'Azawad. Només uns dies després, però, es va saber que l'acord s'havia trencat, donat que l'MNLA no accepta aplicar la xaria a l'Azawad -cosa que era el gran objectiu d'Ansar Dine.

Nationalia ha sabut, de fonts molt coneixedores de l'assumpte, que ara mateix hi ha una lluita intensa a dins de l'MNLA sobre l'estratègia que s'hauria de seguir en relació amb Ansar Dine. Alguns membres de l'MNLA estan reclamant de forma clara que es posi punt i final a cap mena de col·laboració amb aquesta organització islamista, vinculada a Al-Qaida, però d'altres volen arribar a un acord. Per què?

Es poden extreure algunes respostes de les explicacions de l'agència Siwel, que cita un membre de l'MNLA a Gao segons el qual Ansar Dine ha pogut triplicar les seves tropes sobre el terreny durant les darreres setmanes gràcies al reclutament de militants islamistes procedents d'Algèria, Tunísia, Líbia, el Sudan i Nigèria. Mentrestant, l'MNLA pateix de carències de combustible i fins i tot es veu forçat a vendre els seus propis vehicles per aconseguir diners. El membre de l'MNLA citat per Siwel diu que aquesta és l'autèntica raó per la qual una facció del moviment pensa que arribar a un acord amb Ansar Dine és inevitable: potser l'alternativa a això és ser esborrats de l'Azawad.

Líders de l'MNLA que no volen unir-se a Ansar Dine

Alguns líders de l'MNLA han rebutjat vehementment una aliança amb Ansar Dine els darrers dies en diverses entrevistes a mitjans de comunicació locals. El responsable de comunicació de l'MNLA, Mossa Ag Attaher, és una de les veus més destacades en aquest tema: "L'aplicació de la xaria, com l'arabització del nostre poble, constitueixen una greu violació de la nostra cultura i de la nostra identitat", diu. El portaveu de l'ala política de l'MNLA, Hama Ag Mahmoud, ha explicat que l'apropament del seu moviment a Ansar Dine era una "estratègia momentània" i que sota cap concepte les dues organitzacions poden arribar a un acord a llarg termini. I insisteix en la idea que els tuaregs són el poble més ben capacitat per aturar els islamistes.

De forma similar, el membre del buró polític de l'MNLA Magdi Ag Bohada considera que qualsevol aliança MNLA-Ansar Dine és "contra natura". Però en les seves paraules hi ha una pista del que podria estar passant: "Mentre espero [que l'aliança amb Ansar Dine sigui descartada], suspenc tota activitat política al si de l'MNLA i crido el conjunt de militants, de combatents, de quadres, de dones i de la joventut de l'Azawad a unir-se a mal meva crida per continuar el combat per la llibertat de l'Azawad dins del marc dels seus valors ancestrals, oposats a les ideologies obscurantistes defensades per Ansar Dine i els seus aliats". S'ha adonat Ag Bohada que, dins de les files dirigents de l'MNLA, els que donen suport a un acord amb els islamistes tenen ara molta més influència que fa tan sols un parell de mesos?