Notícia

Legislatives a França: hi haurà candidats autonomistes a la segona volta a Còrsega, Bretanya i Savoia

Femu a Corsica confirma el bon moment electoral del nacionalisme cors enviant Angelini i Simeoni a lluitar per un escó · A la Catalunya del Nord, desfeta de la candidatura catalanista d'Espert i Lafontaine · Creixement d'EH Bai al País Basc del Nord, on es converteix en tercera força · Unser Land demostra que l'autonomisme té electorat a Alsàcia

La República Francesa va celebrar ahir diumenge la primera volta de les eleccions legislatives per renovar l'Assemblea Nacional. En aquest article us presentem un repàs de les principals candidatures autonomistes i independentistes de les nacions sense estat de la part europea de França. Demà completarem la informació amb les candidatures dels territoris de fora d'Europa.

Catalunya del Nord: fluix resultat d'Unitat Catalana

Comencem per la Catalunya del Nord, on no hi havia cap candidat titular d'una formació catalanista. Per contra, a la primera circumscripció, Brice Lafontaine (Unitat Catalana) era el suplent de Christine Espert (dels centristes del MoDem). El resultat va ser força baix: tot just 500 vots, l'1,28% del total. En aquesta circumscripció, el candidat més votat va ser Daniel Mach (UMP), qui el 2008 es va convertir en el primer diputat de la història de França a parlar en català a l'Assemblea Nacional.

La primera va ser l'única circumscripció nord-catalana amb victòria conservadora. A les altres tres, les candidatures socialistes van aconseguir el major número de vots. En totes quatre, caldrà una segona volta d'aquí a sis dies per decidir qui s'endú l'escó, donat que ningú ha tret majoria absoluta.

Còrsega: dos autonomistes a la segona volta

Els autonomistes de Femu a Corsica van poder celebrar que dos dels seus candidats (Jean-Christophe Angelini i Gilles Simeoni) seran a la segona volta després d'haver quedat en segona posició tots dos als seus districtes (respectivament, amb el 21% i el 24% dels vots). És el primer cop que ho aconsegueixen, un resultat que consolida l'ascens que els autonomistes havien apuntat a les darreres eleccions corses. Per la seva banda, cap candidat independentista de Corsica Libera ha passat el tall.

Bretanya: Molac a la lluita per un escó

El nacionalisme bretó també podria asseure's a l'Assemblea Nacional francesa si el professor universitari Paul Molac (proper a l'autonomista Unió Democràtica Bretona, UDB) aconsegueix guanyar a la segona volta de la quarta circumscripció de Morbihan, on ha estat el candidat més votat, amb el 26% dels vots. Serà difícil, perquè el candidat de la UMP li trepitja els talons (25%) i a la segona volta pot recollir part del vot del Front Nacional (quasi el 10% del total). El també autonomista Moviment Bretanya Progrés (MBP), amb Christian Troadec, ha tret quasi el 20% dels vots a la sisena circumscripció de Finisterre, però ha decidit no lluitar a la segona volta donat les poques possibilitats que tenia davant de les candidatures socialista i conservadora. I encara és digne d'esment que una coalició entre l'UDB i els independentistes d'esquerres de Breizhistance ha aconseguit el 4,5% a la quarta circumscripció d'Ile-et-Vilaine. (Per a un repàs més aprofundit sobre el nacionalisme bretó, llegiu aquest article.)

Savoia: opcions per a Gilbert Saillet (MRS)

El tercer i últim moviment no estatal que lluitarà a la segona volta per un escó als territoris europeus de la República Francesa serà el savoià, en la persona de Gilbert Saillet (Moviment Regió Savoia, MRS), qui a la tercera circumscripció de l'Alta Savoia ha sumat el 27% dels vots mercès a una aliança amb els ecologistes i amb els socialistes. El candidat de l'UMP Martial Saddier (35% dels vots) sortirà amb avantatge. L'MRS és un partit que propugna la creació d'una regió de la Savoia amb més autonomia que l'actual.

País Basc: EH Bai tercer per primera vegada

Al País Basc del Nord, una coalició basquista ha aconseguit per primer cop en la història ser la tercera en número de vots. Euskal Herria Bai, amb 11.000 sufragis, va superar el partit que tradicionalment havia ocupat el tercer lloc (els centristes del MoDem) i va quedar en una franja d'entre el 5% i el 10% del vot, depenent de la circumscripció. El millor resultat el va obtenir a la sisena departamental, amb el candidat Peio Etcheverry, amb el 9,78%. EH Bai es presentava amb un programa d'oficialització del basc i d'autonomia per al País Basc del Nord. Per la seva banda, els candidats del Partit Nacionalista Basc (que no anaven dins de la coalició EH Bai) van sumar prop de 1.500 vots.

Alsàcia: bon debut d'Unser Land

On també poden estar satisfets és al partit autonomista alsacià Unser Land, fundat el 2010 sobre les restes de l'antiga Unió del Poble Alsacià. Unser Land presentava un únic candidat, Denis Lieb, a la setena circumscripció del Baix Rin, i va obtenir un força destacable resultat del 9,65% del vot, amb 4.457 sufragis.

Occitània: Aliròl obté el millor resultat d'una candidatura occitana

El Partit Occità presentava 14 candidats a la primera volta i cap d'ells ha aconseguit passar a la segona. El resultat més destacable és el de Gustau Aliròl, que a la primera circumscripció de l'Alt Loira ha tret el 6,27% dels vots i ha quedat quart. David Grosclaude, per la seva banda, ha aconseguit el 3,07% a la tercera dels Pirineus Atlàntics. La resta dels candidats occitanistes han quedat tots per sota del 3% dels vots.