Notícia

Demostració de força de l'independentisme a Nova Caledònia i Martinica

El canac Djaïwé és el candidat més votat a la segona circumscripció neocaledoniana i es jugarà l'escó contra la dreta unionista · Els independentistes martiniquesos, amb avantatge en dos districtes · La protesta contra el cost de la vida impulsa el sindicalista Boinali Said Toumbou a Mayotte

Després que ahir vam repassar els resultats dels moviments autonomistes i independentistes a la França europea, avui fem un cop d'ull a les novetats més destacades als territoris de la República Francesa que se situen fora d'Europa. Hi ha dos grans focus d'atenció: un al Pacífic i un altre al Carib, per la significació dels resultats.

Victòria momentània de l'independentisme canac

A Nova Caledònia, on s'escullen dos diputats, l'independentista Jean Pierre Djaïwé va fer història en esdevenir el candidat més votat a la segona circumscripció d'aquest territori oceànic. El mes passat havíem explicat que Djaïwé era el candidat unitari de tot el bloc independentista canac. Djaïwé (36,2% dels vots) no ho tindrà fàcil a la segona volta: només hi haurà un candidat que se li oposarà, el dretà Philippe Gomes (33%), que reunirà així tot el vot antiindependentista que no s'abstingui. Caldrà veure quants independentistes que a la primera volta no han acudit a les urnes ho faran a la segona per donar suport a Djaïwé.

Fortalesa dels partits independentistes i autonomistes a la Martinica

A la Martinica, dos membres del Moviment Independentista Martiniquès (MIM) han estat els més votats en dues de les quatre circumscripcions d'aquesta illa caribenya: a la primera circumscripció, Alfred-Marie Jeanne (28,5%), expresident de la Martinica, i a la quarta, Jean-Philippe Nilor (39,8%) té un avantatge enorme per esdevenir diputat a la segona volta.

A la tercera, Serge Letchimy (de l'autonomista Partit Progressista Martiniquès, PPM) ha assolit el 63,3% dels vots i en segona volta s'haurà d'enfrontar, amb un gran avantatge, a l'independentista Francis Carole (19,3%). I a la segona circumscripció, hi haurà duel entre Bruno Nestor Azerot (de l'autonomista Reagrupament Democràtic per a la Martinica) i Luc-Louison Clémenté, proper al PPM.

El representant dels moviments socials, a la segona volta a Mayotte

També hi ha novetats interessants a Mayotte, l'illa de l'oceà Índic que el 2009 va votar en referèndum per estrènyer els vincles amb París mitjançant la seva conversió en departament d'ultramar. El passat octubre, l'illa va viure incidents violents arran de les protestes dels més desafavorits contra el cost de la vida. D'aquest moviment en va sortir la candidatura del líder sindical Boinali Said Toumbou, qui ha sumat el 19,1% dels vots a la primera circumscripció de l'illa i s'enfrontarà per un escó a l'Assemblea Nacional francesa a Saïd Omar Oili, expresident de Mayotte i líder del partit Néma, favorable al manteniment de Mayotte dins de França.

(Imatge: banderes canaques en una concentració independentista a Nova Caledònia. Fotografia de Naku Press.)

Més informació: