Notícia

L'autonomisme bretó guanya per primer cop un diputat a l'Assemblea Nacional francesa

Paul Molac, proper a la UDB i amb el suport de verds i socialistes, derrota el candidat de la dreta · Els candidats nacionalistes corsos es queden a les portes d'assolir un escó · El nacionalisme martiniquès s'adjudica tots quatre escons de l'illa · L'independentisme de Nova Caledònia perd l'elecció amb el marge més estret des de 1993

Paul Molac va fer història ahir en convertir-se en el primer candidat avalat per un partit autonomista bretó que s'asseurà a l'Assemblea Nacional francesa. Molac va guanyar la segona volta dels comicis a la quarta circumscripció de Morbihan, al centre de Bretanya, amb cinc punts de marge sobre el candidat de la dreta. El flamant diputat havia estat proposat candidat per l'autonomista Unió Democràtica Bretona (UDB), i comptava amb el suport de socialistes i ecologistes en aquella circumscripció.

Molac, explica Agence Bretagne Presse, és un professor amb una llarga trajectòria en defensa de la llengua bretona, entre d'altres vies mitjançant la seva presidència de Div Yezh, l'associació de pares d'alumnes a favor de l'ensenyament del bretó al sistema públic.

El nacionalisme cors es queda a les portes

Molt a prop d'entrar a l'Assemblea Nacional francesa s'han quedat els nacionalistes corsos del Partit de la Nació Corsa (PNC), que tenien -per primer cop a la història- dos candidats a la segona volta de les eleccions. A la primera circumscripció de l'Alta Còrsega, Gilles Simeoni ha quedat segon de la triangular de la segona volta, amb el 31,2% dels vots, a set punts del guanyador. I encara més a prop s'han quedat a la segona circumscripció de Còrsega del Sud, on Jean-Christophe Angelini, amb el 46,8% dels vots, ha quedat a poc més de sis punts percentuals d'arrabassar l'escó a Camille de Rocca Serra (UMP).

Tampoc ha obtingut escó el candidat dels autonomistes savoians del Moviment Regió Savoia (MRS), Gilbert Saillet, que ha estat derrotat clarament per Martial Saddier (UMP).

Martinica: quatre de quatre per al nacionalisme illenc

Com ja explicàvem fa una setmana, el nacionalisme martiniquès partia en bona posició per guanyar les quatre circumscripcions de l'illa i així ho ha fet. Els independentistes del Moviment Independentista Martiniquès (MIM) han aconseguit dos escons, els d'Alfred Marie-Jeanne i Jean-Philippe Nilor. Els autonomistes del Partit Progressista Martiniquès (PPM) s'han assegurat l'escó de l'històric Serge Letchimy, mentre que una altra força autonomista, el Reagrupament Democràtic per a la Martinica (RDM), entra a l'Assemblea francesa de la mà de Bruno Nestor Azerot.

Derrota de l'independentisme canac

A Nova Caledònia, els independentistes van tornar a tastar la derrota malgrat les grans esperances que aquest cop tenien posades en Jean-Pierre Djaïwé, qui havia estat el candidat més votat a la primera volta a la segona circumscripció d'aquest territori oceànic. L'agrupament de tot l'unionisme francès a Nova Caledònia darrere de Philippe Gomes ha impedit que Djaïwé entrés a l'Assemblea francesa. Això sí: ha estat la derrota per un marge més estret des de 1993. Aquell any, el candidat independentista va quedar-se a 24 punts de l'unionista guanyador. Aquest cop, el marge ha estat d'uns escassos cinc punts.

Més informació: