Notícia

Exploracions petrolieres i relacions internacionals: Somalilàndia és sobirana sense reconeixement formal

La república autoproclamada manté lligams privilegiats de mutu interès amb la principal potència regional, Etiòpia · El govern somalilandès ha arribat a acords amb tres companyies per explorar el sòl a la recerca de petroli i ha anunciat l'inici imminent de l'extracció de mineral de ferro i carbó · Cap estat del món reconeix la independència de Somalilàndia, que actua com a país sobirà des de 1990

Tenir ministres que són rebuts amb honors de dignataris estatals, donar permisos a les companyies petrolieres per explorar terrenys, signar acords de defensa... Atribucions com aquestes, que habitualment són exclusives dels estats reconeguts, són assumides a la Banya d'Àfrica per Somalilàndia, una república no reconeguda oficialment per cap altre estat del món. D'entrada, la resta de països consideren que forma part de Somàlia, un país que no ha tingut control efectiu d'aquest territori des de 1990 i que pateix una guerra civil des de fa dues dècades.

Somalilàndia no té el reconeixement oficial de ningú, però actua com si fos sobirana de facto. Aquest octubre, el govern de Somalilàndia n'ha donat mostres amb dos aspectes fonamentals: les relacions internacionals i les explotacions petrolieres.

Vincles privilegiats amb Etiòpia

Durant tots aquests anys, Somalilàndia ha privilegiat les seves relacions amb Etiòpia, principal potència regional -i principal aliada dels EUA a la zona. Són relacions fortes l'àmbit de la seguretat (signant tractats de seguretat mútua o graduant militars somalilandesos en acadèmies etíops), però no només: el Somaliland Sunexplicava aquest passat cap de setmana que Somalilàndia i Etiòpia havien arribat a un acord bilateral per incrementar les seves relacions comercials. No cal ni dir que el govern somali de Mogadiscio no té res a dir en aquests acords bilaterals.

Per als etíops -que mantenen relacions molt tenses amb la seva veïna Eritrea-, disposar d'un port marítim és fonamental per a les seves relacions comercials. Addis Abeba resol el fet de no tenir sortida al mar pròpia per dues vies: la primera, a través de la petita república de Djibouti, i la segona, pel port de Berbera, en territori de Somalilàndia. A canvi, els somalilandesos demanen preus barats per importar energia d'Etiòpia, una de les principals productores d'electricitat a la regió.

Obtenir recursos del subsòl: exploracions petrolieres en sòl somalilandès

Una de les principals obsessions de les autoritats és impulsar l'economia del país i fer-la menys dependent de les remeses de divises de la diàspora somalilandesa. Un dels principals actius per fer-ho possible és l'explotació dels recursos naturals. Reuters explica que el ministre d'Energia, Hussein Abdi Dualeh va anunciar ahir mateix que, en el termini d'un any, es començarà a extreure mineral de ferro i carbó al país.

L'anunci més destacat del ministre, però, és que Somalilàndia ha arribat a un acord perquè tres companyies comencin a perforar en els propers mesos a la recerca de pous de petroli: són la britànica Ophir Energy, l'australiana Jacka Resources i la turca Genel Energy. Crida l'atenció que dues d'aquestes companyies s'hagin especialitzat en territoris autoproclamats o disputats, com explica aquest apunt del Financial Times: Genel treballa al Kurdistan autònom de l'Iraq, mentre que Ophir té projectes al Sàhara Occidental, signats amb el govern sahrauí.