Notícia

El govern francès "no pensa" que es pugui crear una divisió administrativa per al País Basc del Nord

La ministra Lebranchu es desdiu de la seva promesa i avança que la demanda basca no s'inclourà a la reforma descentralitzadora de l'Estat francès · El ministre de l'Interior, Manuel Valls, va fixar la posició de París el mes passat en dir que mai hi hauria un País Basc reconegut a França mentre ETA no lliurés les armes

Gerro d'aigua freda per als partidaris de crear una col·lectivitat territorial al País Basc del Nord. La ministra per a la Reforma de l'Estat del govern francès, Marylise Lebranchu, ha dit que "no pensa" que sigui possible la creació d'una unitat administrativa per als territoris bascos de la República Francesa. Lebranchu, recull el digital Kazeta.info, considera que la demanda basca no cabrà dins de la Llei de descentralització, que el govern francès té previst presentar al principi de l'any vinent.

Les paraules de la ministra corroboren les del ministre de l'Interior francès, Manuel Valls, que al final del mes passat declarava a El País que "no hi haurà un País Basc francès en la pròxima llei de descentralització" perquè París "no vol obrir aquest debat", i s'excusava en el fet que ETA encara no havia lliurat les armes.

Però aquesta presa de posició contrasta amb la promesa que havia fet Lebranchu abans que Valls intervingués en la qüestió. A mitjan octubre, la ministra assegurava que hi hauria algun tipus de reconeixement del País Basc dins de França. El rotatiu Sud Ouest interpreta que la influència de Lebranchu està "en caiguda lliure" dins del govern francès i que, en aquest tema, és Valls qui marca l'agenda.

La demanda per a una col·lectivitat basca compta amb l'impuls del Consell de Representants del País Basc (CRPB), que va plantejar la idea davant dels Estats Generals de la Democràcia Territorial (reunió dels representants locals organitzada pel Senat) el passat mes de setembre.

Més informació:

  • Seguiment a Nationalia: Col·lectivitat territorial basca: París promet un "reconeixement" però no en concreta l'abast i La demanda d'una col·lectivitat autònoma basca arriba al Senat francès