Notícia

Dos de cada tres habitants de Gal·les consideren que la seva identitat nacional és la gal·lesa

El 57,5% afirma que Gal·les és la seva única nació, amb una proporció més alta al sud-est que al nord-est · Gairebé el 14% de la gent de Cornualla declaren una identitat nacional còrnica · La identitat anglesa duplica àmpliament la britànica a Anglaterra · Londres es confirma com a baluard de la identitat nacional britànica

La identitat nacional gal·lesa ha obtingut resultats prou bons al cens de 2011, que avui ha donat a conèixer l'Oficina d'Estadística Nacional britànica. El 65,9% dels habitants de Gal·les han dit que la seva identitat nacional és la gal·lesa, mentre que el 26,3% han assegurat que ho és la britànica i el 13,8% han respost l'anglesa. Les altres identitats nacionals, juntes, han arribat al 4,3%.

La suma de les xifres supera el 100%, donat que hi ha gent que ha declarat més d'una identitat nacional alhora. Per exemple, és el cas de la gal·lesa: el 57,5% dels gal·lesos han dit que la seva única identitat nacional és la gal·lesa, mentre que el 7,1% han optat per respondre que se senten nacionalment gal·lesos i britànics.

Els graus d'identificació amb la identitat gal·lesa més elevats es troben a Rhondda Cynon Taf, Merthyr Tydfil, Blaenau Gwent, Caerphilly i Neath Port Talbot. Són zones del sud-est que envolten la capital de Gal·les, Cardiff. La regió del nord-est, per contra, mostra els nivells més baixos (i els més alts d'identificació amb Anglaterra).

Un gran contrast amb Anglaterra

Els resultats de Gal·les contrasten clarament amb els d'Anglaterra, que també s'han presentat avui. El poble d'Anglaterra ha dit que la seva identitat nacional és anglesa (70,1%), britànica (29,3%) o una altra (11%).

La identitat britànica és alta a Londres (38,3%, on gairebé arriba al nivell de l'anglesa, que se situa al 43,7%), però és relativament baixa a les altres regions d'Anglaterra (no arriba al 30% enlloc, mentre que la identitat anglesa supera arreu el 70%, i fins i tot el 80% a la zona nord-oriental).

Emergeix la identitat còrnica

Les dades sobre la identitat nacional còrnica també han estat presentades. D'acord amb les respostes de la gent al cens, el 13,8% dels habitants de Cornualla han declarat una identitat nacional còrnica (el 9,9% exclusivament còrnica, l'1% còrnica i britànica, i el 2,9% còrnica i una altra).

Però per l'altre costat, el 69,5% dels residents de Cornualla han dit que se sentien nacionalment anglesos, i el 24,5%, nacionalment britànics.

Aquestes dades eren molt esperades, donat que ha estat la primera vegada que el cens ha inclòs una pregunta sobre identitat nacional.

(Fotografia: Banderes gal·leses. Imatge de l'Assemblea Nacional de Gal·les.)

[[FitxaGales]]