Notícia

El cantó de Berna obre la via per a l'autodeterminació del Jura

El Gran Consell dóna llum verd al referèndum sobre la unificació dels dos Jures aquest novembre · Si els ciutadans del Jura Bernès i els del cantó del Jura voten hi voten a favor, es crearà un nou cantó panjurassià · El partit del Jura Bernès PSA considera que el vot és "una oportunitat única"

El Gran Consell de Berna va donar la seva aprovació final, dilluns, a la celebració d'un referèndum sobre la unificació dels dos Jures. Per 94 vots a favor i 51 en contra, el Gran Consell va acceptar que es faci la votació al Jura Bernès (la zona de majoria francòfona situada al nord del cantó de Berna) per tal que els seus ciutadans diguin si volen unir-se al cantó del Jura per a constituir un nou cantó panjurassià.

El referèndum se celebrarà el 24 de novembre, tant al Jura Bernès com al cantó del Jura. Si tots dos territoris voten a favor de la unificació, els governs del Jura i de Berna han d'iniciar una negociació que desemboqui en l'elecció d'una assemblea constituent. Aquesta assemblea haurà de redactar la Constitució del nou cantó panjurassià.

El Consell bernès també ha acceptat (tot i que per un marge molt estret) que els municipis del Jura Bernès puguin organitzar els seus propis referèndums per tal de romandre dins del cantó de Berna. També està previst el mecanisme contrari: si el referèndum general fracassa (i per tant, no hi ha unificació), cada municipi del Jura Bernès pot celebrar un referèndum per tal d'unir-se individualment al cantó del Jura.

El Partit Socialista Autònom del Jura del Sud (PSA, principal força que defensa la unió dels dos Jures) ha dit que el vot és "una oportunitat única" per al poble jurassià.

El procediment no preveu la possibilitat de la independència del Jura respecte de Suïssa.

Una minoria francòfona dins d'un cantó de majoria germanòfona

El Jura, francòfon, ha estat lluitant per la seva independència respecte del cantó de Berna (de majoria germanòfona) des de la dècada de 1950. Es van celebrar dos referèndums sobre la qüestió el 1974 i el 1975. En aquella ocasió, els districtes majoritàriament catòlics de Delémont, Porrentruy i Franches-Montagnesvan optar per separar-se de Berna i constituir el cantó del Jura. Per contra, la regió de majoria protestant de Moutier, Courtelary, La Neuveville i Laufon (és a dir, el Jura Bernès) van votar a favor de quedar-se dins de Berna.

Les organitzacions secessionistes van considerar, però, que l'assumpte no havia quedat tancat. El 2006, es va crear una assemblea per al Jura Bernès, tot i que dins del cantó del Jura. L'any passat, els governs del Jura i de Berna van signar la Declaració d'Intenció, un acord segons el qual pactaven celebrar el referèndum d'enguany.

Més informació: