Notícia

Diversos morts després que les forces de seguretat del Iemen disparessin a manifestants independentistes

La manifestació protestava contra la presidència de Mansur Hadi i reclamava la secessió del Iemen del Sud · Les víctimes mortals són entre dues i sis, segons les fonts

Entre dues i sis persones (depenent de les fonts) van resultar mortes ahir a la ciutat d'Aden, després que les forces de seguretat iemenites disparessin contra una manifestació a favor de la independència del Iemen del Sud. La manifestació havia estat convocada pel Moviment Sudista, coincidint amb el primer aniversari de la dimissió del president del Iemen, Ali Abdullah Saleh, i volia expressar el malestar dels sud-iemenites contra el nou president, Abd Rabbuh Mansur Hadi.

El diari iemenita Yemen Postexplica que dues manifestacions de signe oposat coincidien a Aden. Una, convocada pels independentistes, i l'altra, pel partit islamista Islah, a favor de la unitat del Iemen. El rotatiu afegeix que, en iniciar-se les dues marxes, les forces de seguretat van disparar i van fer dues víctimes mortals entre els independentistes.

Al Jazeera explica, per conta, que les víctimes estaven dirigint-se cap a la manifestació i que les van matar abans d'arribar-hi. La cadena qatariana afegeix que les autoritats volien evitar xocs entre secessionistes i islamistes.

I encara una tercera font d'informació, Reuters, assegura, citant fonts mèdiques i testimonis, que els morts van ser sis, i no pas dos.

Periòdicament, les forces iemenites reprimeixen les manifestacions independentistes i causen víctimes mortals.

Denuncien la unificació de 1990

El Moviment Sudista reivindica la independència del Iemen del Sud, que va ser independent del nord entre els anys 1967 i 1990. El Iemen del Sud va ser un estat socialista, situat en l'òrbita de la Unió Soviètica, mentre que al Iemen del Nord s'hi va instaurar un règim nacionalista àrab i conservador que cultivava les relacions amb l'Aràbia Saudita i els Estats Units.

Els sudistes argumenten que, d'ençà la unificació dels dos estats el 1990, el Iemen del Sud ha estat marginat. Els independentistes es queixen de l'espoliació econòmica del Iemen del Sud i també critiquen el fet que el règim iemenita impulsi unes polítiques molt conservadores que no encaixen, diuen ells, amb els valors més progressistes de la societat sud-iemenita.