Notícia

Acord entre Kosovo i Sèrbia: pactat un autogovern parcial per als municipis de majoria sèrbia

La Comunitat de Municipis Serbis tindrà "supervisió total" sobre "desenvolupament econòmic, educació, salut i planificació urbana i rural" · L'acord encara ha de ser ratificat pels dos parlaments · Belgrad: "Sèrbia no ha reconegut la independència de Kosovo, i mai no ho farà"

El primer ministre de Kosovo, Hashim Thaçi, i el primer ministre de Sèrbia, Ivica Dacic, van acordar divendres atorgar un estatus de semiautonomia a quatre municipis de majoria sèrbia situats al nord de Kosovo. L'acord ha estat impulsat en converses amb la mediació de la UE i encara ha de ser confirmat pels parlaments dels dos països.

Segons preveu l'acord, els 15 punts del qual han estat publicats per B92, la Comunitat de Municipis Serbis queda reconeguda oficialment com a entitat amb autogovern parcial. L'ens inclou els municipis de majoria sèrbia de Mitrovica del Nord, Zvecan, Zubin Potok i Leposavic. El text diu que la Comunitat "tindrà supervisió total" en les àrees de desenvolupament econòmic, educació, salut i planificació urbana i rural". Què significa exactament "supervisió total" ("total overview", en l'original en llengua anglesa) és una cosa que no ha quedat pas clara. Però immediatament després de l'article que ho diu, s'especifica que la Comunitat "exercirà competències addicionals que siguin delegades per les autoritats centrals". Se'n pot inferir, per tant, que "supervisió total" significa "competències" sobre les àrees esmentades.

A més a més, el pacte també preveu que els quatre municipis de majoria sèrbia tinguin el seu propi comandament policial, que serà nomenat pel govern de Kosovo a partir d'una "llista presentada pels quatre alcaldes" dels municipis. També hi haurà majoria sèrbia en la composició del cos policial.

L'acord també aplana el camí perquè altres municipis de majoria sèrbia puguin ingressar a la Comunitat, "sempre i quan els membres hi estiguin d'acord".

Belgrad: mai es reconeixerà la independència de Kosovo

I fins i tot si l'acord significa que Belgrad accepta l'existència d'una autoritat central a Kosovo sota la qual se situarà la Comunitat de Municipis Serbis, el govern de Sèrbia s'ha afanyat a dir que el país "no ha reconegut la independència de Kosovo, i mai no ho farà".

Marko Duric, conseller de la presidència sèrbia, ha argumentat que l'acord és bo per a Sèrbia, segons el cita B92. D'una banda, Belgrad "ha legalitzat les institucions sèrbies" a Kosovo. De l'altra, Sèrbia no serà forçada a acceptar un eventual ingrés de Kosovo a les Nacions Unides.

Però també és cert que els kosovars han aconseguit una concessió. Un dels quinze punts diu que "cap part blocarà, o ecoratjarà altres a blocar, els progressos de l'altra part en els seus respectius camins cap a la UE".

Més informació: