Notícia

Nou pas cap a la pau a Katxin, amb molts dubtes oberts

Els rebels del KIO i el govern birmà rubriquen un acord per a avançar cap a la pacificació i les converses polítiques · El Crisis Group apunta a una economia que beneficiï els katxins com a “clau” per a una pau duradora · Més de 100.000 desplaçats esperen poder tornar a casa seva

L'acord de "desescalada i cessament del conflicte" a què van arribar la guerrilla katxin i el govern de Birmània ara fa dues setmanes ha deixat força interrogants sobre la taula. El pacte, signat el passat 30 de maig a la capital de Katxin, Myitkyina, se suma a un altre rubricat aquest mateix febrer a partir d'un impuls mediador xinès -que vol estabilitat a la seva frontera sud i a les seves inversions a la zona- i preveu que ambdós bàndols treballaran per a reduir les tensions, "reposicionar les tropes" i avançar cap a una taula de diàleg polític. Un text que va ser aplaudit immediatament el mateix dia per les Nacions Unides, que el va qualificar "d'assoliment significatiu".

La realitat, però, és que el text deixa obertes moltes qüestions importants -de fet, pràcticament totes. L'encaix de Katxin dins de Birmània n'és un: els líders de l'Organització per a la Independència Katxin (KIO, sigles en anglès), amb els quals el govern birmà ha signat l'acord, insisteixen que Katxin ha de ser reconegut com a estat integrant d'una Birmània federal. Una reivindicació que, de fet, dura pràcticament des del moment de la independència de Birmània el 1948, i que les dictadures successives que ha patit el país asiàtic han impossibilitat.

Una altra qüestió no menys important és qui controlarà -o com es repartiran- els beneficis dels recursos naturals de Katxin, que no són pocs. En aquest article us explicàvem com Birmània no ha volgut acceptar mai que les riqueses del territori -jade, aigua i fusta, entre d'altres- se li poguessin escapar de les mans. La setmana passada, l'International Crisis Group alabava l'acord del dia 30, però apuntava que un "canvi" en l'economia de Katxin seria "clau" per a garantir una pau duradora. El think tank subratllava que la nova economia del territori havia de "donar beneficis amplis a l'estat de Katxin i als seus pobles". D'altra forma, deia el Crisis Group, el conflicte podria tornar a esclatar en qualsevol moment.

El retorn dels desplaçats, en suspens

Tampoc no queda gens clara la posició dels més de 100.000 desplaçats interns que l'ACNUR calcula que el conflicte ha provocat a Katxin. Hi ha notícies encoratjadores per a aquestes persones, com el fet que Birmània hagi donat permís a l'ONU per a repartir-los ajuda d'emergència. Però en cap cas se sap quan, i com, aquestes persones podran tornar a casa seva.

Més informació: