Notícia

L'independentisme aprofita el pas del Tour per Còrsega per a difondre "el fet nacional cors"

El partit independentista Corsica Libera crida a aprofitar la finestra mundial de la cursa ciclista per a reivindicar la llibertat de l'illa · Detinguts diversos activistes per fer pintades en carreteres per on havien de passar els corredors

Lluny de retòriques de rebuig que probablement haurien estat les dominants fa anys, el principal partit independentista de Còrsega, Corsica Libera, està fent una crida als corsos perquè aprofitin l'aparador mundial que suposa el pas de l'edició número 100 del Tour de França per l'illa. Els independentistes pensen que la difusió de la ronda ciclista permet "l'expressió del fet nacional cors al pla internacional", una finestra que també fan servir sovint altres nacions sense estat de la República Francesa, com és el cas del País Basc i de Bretanya, amb tota mena de lemes reivindicatius al pas dels ciclistes.

El fet és que aquesta és la primera vegada, després de 100 edicions, que el Tour travessa les carreteres de Còrsega. Un fet que no és gaire preocupant, diu Corsica Libera, perquè la cursa ciclista, "des de 1954", habitualment "comença fora de França", i recorda els precedents de Sant Sebastià, Dublín, Londres, Mònaco, Rotterdam i Lieja. L'edició d'enguany "no és pas una excepció a la regla".

El Tour va arrencar dissabte a Portivechju i en total transita durant tres dies per l'illa. Ahir va arribar a Aiacciu i avui l'etapa acaba a Calvi, des d'on es traslladarà a terres occitanes.

Crispació per l'arrest d'independentistes

El to de la formació que encapçala Jean-Guy Talamoni, però, va apujar-se ahir després que les forces de seguretat franceses arrestessin dissabte diversos militants que estaven fent pintades independentistes en una carretera per on havia de passar la cursa. Corsica Libera va arribar a amenaçar d'impedir la sortida de l'etapa d'avui dilluns. Després que els activistes hagin estat alliberats, el partit ha declinat dur a terme cap protesta en forma de tall de la cursa.

No han estat pas aquests militants els únics que s'han encarregat d'aprofitar el pas del Tour per a fer paleses les reivindicacions del moviment nacional cors. El web Corsica Infurmazione recull, en una galeria d'imatges, pintades i rètols amb lemes com "Free Corsica", "Welcome to Corsica. Corsica is not France", "Libertà pai patriotti" o "French go home" ("Còrsega Lliure", "Benvinguts a Còrsega. Còrsega no és França", "Llibertat per als patriotes" o "Francesos, aneu-vos-en").

L'activisme també s'ha traslladat a internet, on hi ha usuaris que estan fent sentir la reivindicació a través de l'etiqueta #corsicaisnotfrance. Els tuitaires també estan fent circular imatges com la que acompanya aquest article, penjada pel regidor cors Stè Serra, de Calvi.