Notícia

Batera preveu una "lluita" llarga per la col·lectivitat territorial basca

L'entitat d'Iparralde anuncia mobilitzacions, que s'acordaran durant les properes setmanes · La diputada socialista Colette Capdevielle proposa a l'Assemblea Nacional francesa la creació d'una col·lectivitat basca

L'entitat basca Batera va prometre dissabte d'implicar-se en una "lluita" llarga per tal d'assolir una autonomia parcial per als territoris bascos de la República Francesa (en groc al mapa).

L'Assemblea General de Batera va decidir de confirmar l'estatus de col·lectivitat territorial com a gran objectiu del moviment nacional basc a Iparralde, alhora que l'entitat va prometre tirar endavant mobilitzacions polítiques que es decidiran durant les properes setmanes.

Una de les principals organitzacions polítiques basques a Iparralde, Batera argumenta que els territoris bascos de la República Francesa haurien de disposar de les seves pròpies institucions. El País Basc del Nord (o Iparralde) es troba actualment dins del departament dels Pirineus Atlàntics, juntament amb el territori històric occità del Bearn. El moviment basc diu que el País Basc del Nord necessita les seves institucions per a poder decidir en afers com llengua, cultura, turisme, transports, agricultura o cooperació transfronterera.

Aquest darrer punt és especialment important per a les relacions entre Iparralde i les dues comunitats autònomes basques del sud, Euskadi i Navarra.

El mes passat, diversos milers de persones van manifestar-se a Baiona per a reivindicar la col·lectivitat territorial. La mobilització va tenir el suport de Batera, de membres bascos de tots els partits polítics, de representants escollits i d'institucions locals.

Un camí difícil

Diversos polítics bascos estan intentant de convèncer les institucions franceses de les bondats de la col·lectivitat territorial. La diputada socialista Colette Capdevielle va proposar fa uns dies davant de l'Assemblea Nacional francesa que es creés una col·lectivitat basca. Malgrat això, la seva proposta ni tan sols ha obtingut el suport del seu partit, de forma que està condemnada a la derrota. La portaveu de Batera, Martine Bisauta, ha dit a Le Journal du Pays Basque que Capdevielle ho té difícil, donat que el Partit Socialista és "molt dogmàtic" pel que fa al manteniment de la majoria de les competències a París.

La senadora, també socialista, Frédérique Espagnac, també ha presentat la seva pròpia proposta. En lloc de crear una col·lectivitat territorial, Espagnac ha proposat de fer un "pol metropolità", una estructura administrativa que a França està prevista per a les àrees urbanes grans. No obstant això, els pols metropolitans poden assumir menys competències que no pas les col·lectivitats territorials, així que Batera està en contra d'aquesta proposta. Però Espagnac diu que és l'única via de sortida que podria acceptar el govern francès -i especialment el seu ministre de l'Interior, Manuel Valls- per al País Basc del Nord.