Notícia

Les illes del Carib poden sortir del Regne dels Països Baixos "immediatament", diu el 'premier' neerlandès

Mark Rutte promet "arreglar" la qüestió "demà" mateix si els líders illencs així ho desitgen · Curaçao, Sint Maarten i Aruba són països constituents del Regne, que es responsable de la defensa, els afers estrangers i diversos assumptes econòmics de les illes

Aruba, Curaçao i Sint Maarten poden esdevenir estats totalment independents si així ho desitgen, ha dit el primer ministre neerlandès Mark Rutte (imatge esquerra, fotografia de Rijksvoorlichtingsdienst) durant una visita oficial a aquestes illes caribenyes. Adreçant-se als representants de les illes, Rutte els ha dit: "Si demà en truqueu dient-me que voleu marxar, ho arreglarem immediatament", escriu el Curaçao Chronicle.

El portal DutchNews.nl explica que aquest missatge tan directe està dirigit a evitar que els governs de les illes continuïn discutint els acords econòmics entre aquests territoris del Carib i la metròpoli neerlandesa. El portal informatiu recorda que Curaçao ha estat travessant dificultats econòmiques.

Aquestes tres illes, actualment, són estats semisobirans. No pertanyen a l'Estat dels Països Baixos, però sí al Regne dels Països Baixos, que està compost de quatre països: els mateixos Països Baixos, més les tres illes.

Curaçao i Sint Maarten van tallar quasi tots els llaços polítics que mantenien amb els Països Baixos el 2010. No obstant això, el govern neerlandès hi manté les competències de defensa i afers exteriors, i també sobre alguns aspectes de l'economia de les illes. Aruba havia assolit un estatus similar el 1986. L'any passat, el principal partit independentista de Curaçao va guanyar les eleccions legislatives a l'illa i va prometre la independència total per a d'aquí a una dècada.

Curaçao és el més poblat dels tres països caribenys, amb 142.000 habitants. Aruba té una població de 102.000 persones, mentre que Sint Maarten (que ocupa la meitat meridional de l'illa de Saint Martin, el nord de la qual pertany a França) té 37.000 residents.