Notícia

El CATN recomana fer la consulta sobre la independència entre l'agost i el desembre de 2014

L'òrgan consultiu diu que la pregunta hauria de ser "clara" i del tipus "sí-no" · L'informe identifica cinc vies legals per a celebrar la votació · Si les autoritats espanyoles bloquen totes les vies, el CATN aconsella unes eleccions plebiscitàries i, arribat el cas, una declaració unilateral d'independència

El Consell Assesor per a la Transició Nacional (CATN) li ha dit al govern català que el millor moment per a convocar el referèndum d'independència va des del final d'agost fins al desembre de 2014, prenent en consideració el fet que és desitjable que la votació no coincideixi amb cap altra elecció. La recomanació també diu que la pregunta hauria de ser "clara" i amb un resultat "fàcil d'implementar". A la llum de tot això, l'ens aconsella que la pregunta sigui del tipus "sí-no" i que versi sobre la consecució d'un estat independent per a Catalunya.

El govern català va rebre aquestes recomanacions ahir. El CATN va ser creat el febrer d'enguany per tal d'analitzar quines són les vies legals que poden conduir a la celebració d'un referèndum amb garanties. La major part dels membres de l'ens són professors i catedràtics universitaris.

La convocatòria del referèndum era un dels compromisos inclosos en l'acord de govern que CiU i ERC van signar el desembre de l'any passat. A banda d'aquestes dues forces, tant ICV com la CUP donen suport a la convocatòria d'un referèndum. El PSC també, sempre i quan es faci d'acord amb el govern espanyol. El PP i C's hi són contraris.

El marc legal del referèndum

L'ens consultiu diu que hi ha cinc vies legals per a la convocatòria. Tres depenen exclusivament de l'Estat espanyol, que podria convocar ell mateix el referèndum, transferir la competència a Catalunya a través de l'article 150.2 de la Constitució, o bé modificar directament la Constitució. La quarta via implicaria que el govern català li demanés permís a l'espanyol per a fer la votació, segons allò previst a la llei catalana de 2010. I la cinquena via suposaria que el govern català convocaria la consulta sota la nova llei que ara s'està preparant al Parlament de Catalunya.

Si finalment la consulta es fes, el CATN diu que el resultat seria vàlid simplement amb el fet que hi participés la meitat més un dels electors, i que el "sí" o el "no" guanyessin per majoria simple.

Vies alternatives si no es permet el referèndum

L'informe també considera els escenaris que hi hauria si l'Estat espanyol impedís a Catalunya celebrar el referèndum. En aquest cas, el CATN diu que es podrien convocar eleccions al Parlament de Catalunya que fossin, de facto, un plebiscit sobre la independència. Si les autoritats espanyoles també arribessin a impedir la celebració d'aquestes eleccions, el CATN diu que Catalunya tindria prou legitimació democràtica com per a declarar unilateralment la independència.