Notícia

El moviment Bastir! prepara candidatures occitanistes en almenys 100 municipis per a les eleccions de 2014

La plataforma promet fomentar l'ús de l'occità i defensa una economia social i basada localment · El Partit Occità dóna suport a Bastir! i assegura que el moviment és "més ampli" i que cerca d'unir tots els occitanistes

Un bon nombre de municipis d'arreu d'Occitània seran testimonis del naixement, l'any vinent, d'un nou moviment polític occitanista a les urnes. És Bastir!, una plataforma política que té preparats candidats a almenys 100 municipis occitans, incloent-hi Tolosa de Llenguadoc i d'altres viles i ciutats a les regions d'Aquitània, Migdia-Pirineus, Llenguadoc i Provença. Els membres del moviment, reunits el dia 14 a Muret, van llançar una crida per a la conformació de més candidatures.

Els candidats de Bastir! es presentaran a les eleccions locals del proper març sota uns eixos programàtics comuns, en què la promoció de la llengua occitana és un dels aspectes clau. El moviment promet encoratjar la creació de noves classes bilingües occità-francès i de noves escoles immersives, les Calandretes. La plataforma, a més, també pretén fomentar l'ús de la llengua als mitjans de comunicació i a la vida cultural.

A més, Bastir! proposa impulsar l'ús de transports públics i ecològics, ajudar en el creixement d'una economia social i basada localment, i preparar un desenvolupament urbà "coherent" que prengui en consideració les necessitats locals i la vida social.

El Partit Occità dóna suport a Bastir!, i alguns dels seus líders estan prenent part en el projecte, com és el cas de David Grosclaude i Guilhem Latrubesse. però el partit insisteix que Bastir! és un moviment "més ampli" que vol reunir tots els activistes occitanistes sota un mateix programa polític.

La creació de Bastir! també ha estat impulsada a partir de la publicació i difusió del "Manifest Occitanista", del qual us en vam parlar en un article l'abril passat.