Notícia

El MAK es fixa l'objectiu de l'estat propi per a la Cabília per a alliberar-la del "jou de l'araboislamisme"

El partit cabilenc, fins ara partidari d'un acord autonòmic, propugna ara la celebració d'un referèndum d'autodeterminació ·

El Consell Nacional del Moviment per a l'Autonomia de la Cabília (MAK) ha aprovat una declaració en què reclama el dret de l'autodeterminació del poble cabilenc i fixa l'estat propi com a objectiu polític. L'assoliment d'aquest estat, diu el text aprovat per l'òrgan dirigent del partit cabilenc, hauria d'arribar a través d'un "veredicte popular a través del dret a l'autodeterminació".

És el primer cop que el MAK s'expressa amb tanta claredat sobre l'objectiu d'assolir un estat per a la Cabília. Fins ara, l'objectiu declarat del partit fundat el 2001 pel cantant Ferhat Mehenni era l'assoliment d'algun tipus d'autogovern per a la Cabília dins d'Algèria, però sense especificar que el territori s'hagués de constituir en estat.

Segons el text aprovat pel Consell Nacional, la Cabília necessita el seu propi estat per a protegir-se de la "inoculació massiva de la ideologia araboislàmica" i del seu "jou", que, segons el MAK, el règim algerià implanta en aquest territori de majoria amaziga des de la independència d'Algèria. El partit acusa Alger de marginar la Cabília en matèria d'inversions per tal "d'accentuar l'atur i l'èxode dels cabilencs", de confiscar les subvencions des de l'estranger destinades a la Cabília, de subvencionar entitats salafistes, de mantenir una "vigilància militar" al territori i de reprimir els ciutadans laics que no es volen "plegar al dictat islamista".

El document del MAK també fa referència al moment polític concret que es viu a Algèria arran de la malaltia que ha mantingut el president Abdelaziz Bouteflika ingressat en un hospital de París, enmig d'una gran opacitat. Prou recuperat com per a presidir un consell de ministres el mes passat, Bouteflika podria cercar la reelecció com a president algerià l'any vinent. La seva absència, però, podria fer esclatar una lluita de poder soterrada per a succeir-lo.

El MAK pren distàncies amb aquests esdeveniments i diu que "la lluita de clans" que es podria donar quan Bouteflika desaparegui "no concerneix gens el poble cabilenc, que mai no ha reconegut el règim racista d'Alger". "La indiferència" dels cabilencs envers la malaltia de Bouteflika, diu el text del MAK, "demostra que el divorci entre la Cabília i l'Estat algerià és irreversible".

Una lluita que s'estén durant dècades

La Cabília, una àrea muntanyenca a la ribera sud de la Mediterrània, està poblada majoritàriament pels cabilencs, un poble d'arrel amaziga. Integrada a Algèria des de la colonització francesa, la Cabília ha viscut diversos episodis de reivindicació política i cultural en les darreres dècades. El 1980 els cabilencs van protagonitzar un moviment a favor de la llengua pròpia, episodi conegut amb el nom de Primavera Amaziga. El 2001, i arran de la mort d'un estudiant cabilenc a mans de la policia algeriana, es va produir una altra onada de protestes, en demanda de la democratització i els drets culturals i lingüístics. Va ser en aquell context -conegut com a Primavera Negra, per les més de 100 morts que el règim algerià va causar- que va néixer el MAK.