Notícia

L'Índia pressiona Sri Lanka perquè atorgui l'autonomia al poble tàmil

El primer ministre indi demana a Colombo que transfereixi competències als consells provincials · La visita de Modi és la primera d'un primer ministre de l'Índia a Sri Lanka en 28 anys · El principal partit tàmil vol una Sri Lanka federal · Modi prova de retornar Sri Lanka dins de l'àrea d'influència índia

El primer ministre indi, Narendra Modi, ha demanat al seu homòleg de Sri Lanka, Maithripala Sirisena, que atorgui l'autonomia al poble tàmil com a forma de "construir un futur que acomodi les aspiracions de tots els sectors de la societat". Modi ho ha dit a Colombo, en la primera visita d'un primer ministre indi a Sri Lanka dels darrers 28 anys, i en el marc d'un interès creixent de l'Índia per a recuperar influència en aquesta illa situada al seu extrem meridional.

En un discurs davant Sirisena, Modi ha demanat a Sri Lanka una "implementació plena de la Tretzena Esmena" de la Constitució. Aquesta esmena va ser aprovada el 1987, precisament després d'un acord entre Sri Lanka i l'Índia, i preveia la creació de consells regionals autònoms.

Modi ha afegit que "anar més enllà" de la Tretzena Esmena -és a dir, atorgar més poders als consells- "contribuiria" al procés d'acomodar tots els pobles de Sri Lanka en un escenari "d'igualitat, justícia, pau i dignitat".

El principal partit tàmil, l'Aliança Nacional Tàmil (ANT), reclama la unificació de les províncies del Nord i de l'Est per a formar un Tamil Eelam autònom dins d'una Sri Lanka federal amb sobirania compartida.

Sirisena, que és president de Sri Lanka des del gener, deia fa poques setmanes que estava disposat a transferir competències als consells, però sempre en el marc d'un "estat unitari".

Modi visitarà la capital tàmil

En un gest d'evident simbolisme, el primer ministre indi no només visitarà la capital de Sri Lanka, Colombo, sinó que també passarà per Jaffna, la ciutat més important de les terres tàmils del nord de l'illa.

Modi també ha dit que l'Índia contribuirà a desenvolupar un centre de distribució petroliera al port de Trincomalee, que també es troba a la zona que l'ANT reclama com a pròpia del Tamil Eelam. El premier indi ha ofert a Sri Lanka un crèdit de 318 milions de dòlars per a millorar els ferrocarrils del país.

Aquestes novetats s'esdevenen dins de l'esforç que l'Índia està fent per a tornar a atreure's Sri Lanka dins de la seva zona d'influència. L'anterior president de Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, va desenvolupar una política d'acostament al gran rival regional de l'Índia, la Xina, en matèria d'infraestructures i de defensa.

(Imatge: Narendra Modi / fotografia del Flickr oficial de N. Modi.)

Més informació: