Notícia

El Canadà, els Territoris del Nord-oest i cinc nacions indígenes compartiran beneficis dels recursos naturals

L'acord inclou un increment de l'autonomia política i econòmica per al govern dels Territoris, que transferirà fins al 25% dels nous beneficis que es generin als autogoverns indígenes · Hi ha dues nacions autòctones que no s'han sumat a l'acord

Acord històric entre el govern federal del Canadà i el dels Territoris del Nord-oest, que servirà per incrementar l'autonomia política i econòmica d'aquesta regió canadenca i -també- de diverses nacions indígenes presents al seu territori. El pacte, tal com l'ha anunciat el primer ministre federal, Stephen Harper, implica un pas més en la descentralització del Canadà, donat que inclou la transferència de les competències sobre gestió del territori i dels recursos naturals al govern dels Territoris del Nord-oest. Això farà que el govern de Yellowknife -la capital dels Territoris- esdevingui responsable de la gestió de les explotacions de minerals, petroli i gas a terra ferma, mentre que els jaciments marins continuaran en mans del govern d'Ottawa.

A la pràctica, l'acord de devolution suposa que els Territoris del Nord-oest tindran una font de finançament extra, perquè a partir d'ara recaptarà els ingressos derivats de l'explotació d'aquests recursos.

El primer ministre dels Territoris del Nord-oest, Bob McLeod, ha qualificat l'acord de "gran salt endavant" i ha centrat bona part del discurs de presentació del pacte en destacar que la seva regió és una superpotència minera i que l'explotació d'aquests recursos a partir d'ara anirà en benefici dels ciutadans dels Territoris. McLeod també ha destacat que cinc dels set governs aborígens hagin signat l'acord.

El govern del poble tlicho, el darrer d'afegir-se a l'acord

Efectivament, als Territoris del Nord-oest hi ha constituïts set autogoverns indígenes, amb capacitat legislativa negociada o per negociar. Pocs dies abans que es presentés l'acord entre Ottawa i Yellowknife, l'executiu dels Territoris del Nord-oest van anunciar que el govern Tlicho se sumava al pacte, cosa que anteriorment havien fet uns altres quatre autogoverns indígenes (els dels pobles métis, gwich'in, inuvialuit i sahtú). No hi ha acord amb els pobles akaitcho i dehcho, però el govern dels Territoris vol que també se sumin al pacte.

L'acord amb aquests pobles indígenes inclou la transferència de recursos econòmics cap als seus governs. Concretament, el govern dels Territoris del Nord-oest s'ha compromès a "compartir fins al 25% dels nous beneficis" dels recursos naturals amb les autonomies indígenes, un acord "sense precedents" al Canadà, diu l'executiu de Yellowknife.

Segons el cens de 2011, els membres dels pobles indígenes formen el 48% de la població dels Territoris del Nord-oest (mapa dels territoris indígenes aquí), que tenen una població de poc més de 40.000 persones per a una superfície de més d'un milió de quilòmetres quadrats.