Notícia

La Xina va arrestar gairebé 1.300 uigurs musulmans durant l'any passat

Les autoritats xineses admeten haver detingut 1.295 ciutadans de la regió del Turquestan Oriental, sota sospita d'amenaçar la 'seguretat estatal' · La gran majoria de detinguts han estat acusats formalment de terrorisme, separatisme o extremisme religiós · La xifra ha estat especialment alta coincidint amb la celebració dels Jocs Olímpics de Pequín.

Les autoritats xineses han fet públiques les dades oficials sobre arrests a la regió del Turquestan Oriental, el territori de majoria uigur musulmana a l'oest de Xina, conegut pel nom oficial de Xinjiang. Segons l'òrgan oficial The Procuratorial Daily, citat per AFP, Pequín admet haver arrestat durant l'any 2008 fins a 1.295 uigurs per delictes contra la seguretat estatal. En aquesta categoria, l'Estat xinès hi col·loca el terrorisme, el separatisme i l'extremisme religiós.

Del total d'arrestats, la justícia xinesa n'ha inculpat a la gran majoria, 1.154, que s'han enfrontat a judicis o càstigs administratius. L'any 2008 Pequín ha augmentat la pressió sobre el Turquestan Oriental sobretot els mesos i setmanes anteriors a la celebració dels Jocs Olímpics a la capital xinesa. Aquest estiu, una sèrie d'atemptats al territori uigur van provocar desenes de morts i ferits. Com a resultat d'una d'aquestes accions, dos uigurs musulmans han estat sentenciats amb la pena de mort.

Protestes per l'increment de la xifra
Diverses organitzacions en defensa dels drets humans han fet públiques les seves queixes pel fort augment en el nombre d'arrests. Segons informa Unrepresented Nations and Peoples Organization (UNPO), l'any anterior la xifra era de 742 detinguts arreu del territori xinès (les noves dades parlen només de la província del Xinjiang). A la regió, van haver-hi 370 detinguts.

El president del World Uyghur Congress denuncia que es tracta d'una "campanya intimidatòria per eliminar fins a la més pacífica expressió de dissidència", mentre Uyghur Human Rights Project (UHRP) considera en un comunicat de premsa que els arrests responen a "una repressió sistemàtica que esborra tota distinció entre dissidència pacífica i l'activitat criminal".

Aquesta associació assegura que d'ençà dels atemptats de l'11 de setembre als Estats Units, el Govern de Xina "ha utilitzat la guerra al terrorisme per justificar la repressió contra els uigurs, projectant-ne una imatge de terroristes o islamistes radicals".

Més informació: