Notícia

ETA anuncia per fi el cessament de la violència

L'organització armada assumeix tots els punts de la conferència de Sant Sebastià celebrada dilluns amb la participació de destacats mediadors internacionals · ETA fa una 'crida als Governs d'Espanya i França per obrir un procés de diàleg directe' que solucioni 'les conseqüències del conflicte'.

Dia històric després d'una de les setmanes més intenses dels 40 anys de conflicte al País Basc. L'organització Euskadi Ta Askatasuna (ETA) ha fet el que sembla avui un pas irreversible cap a la pau. En un comunicat enviat als diaris Gara i Berria, i a la cadena britànica BBC, tres portaveus etarres anuncien "el cessament definitiu de l'activitat armada" i expliciten el seu "compromís clar, ferm i definitiu de superar la confrontació armada".

L'anunci d'ETA semblava imminent després de les crides, molt significatives, al final de la violència fetes aquest dilluns per un grup de mediadors internacionals i dimarts per tota l'esquerra independentista basca. Concretament, el grup format per l'exprimer ministre irlandès Bertie Ahern, el president del Sinn Féin, Gerry Adams, i per l'exsecretari general de l'ONU, Kofi Annan, entre d'altres figures destacades, va llegir a Sant Sebastià una declaració de cinc punts en la qual hi destacava la crida a l'abandonament de les armes, l'obertura d'una taula de diàleg polític i la implicació dels estats francès i espanyol en la resolució del conflicte.

En la declaració feta avui, ETA dóna per bons els punts exposats pel grup de Sant Sebastià -al que es refereix com una iniciativa de gran transcendència política- i demana "la implicació de la societat basca en el procés que s'obre", i reclama que "la violència i la repressió deixin pas al diàleg i l'acord".

Després d'una setmana en què els diversos actors semblen haver seguit un estricte guió, resta per veure ara la reacció dels dirigents espanyols i francesos en relació a la petició del grup de mediadors d'"acceptar" la declaració d'ETA i "implicar-se" en la resolució del conflicte. I caldrà estar especialment atents al paper d'un Partit Popular que aquesta setmana ha dedicat tots els seus esforços a atacar la credibilitat de l'anomenada Conferència de Pau de dilluns, i el líder del qual serà, segons tots els pronòstics, el proper president espanyol, cridat a liderar el camí cap a la pau definitiva.

El comunicat d'ETA a: