Notícia

El Parlament Escocès aprova una llei perquè els joves de 16 i 17 anys puguin votar al referèndum

Tots els partits excepte els Conservadors donen suport a la mesura · El govern escocès argumenta que "la gent jove és qui té l'interès més gran en el futur del país" · Les enquestes apunten cap a un avantatge sòlid del "no", quan manca més d'un any per a la votació

El Parlament Escocès va aprovar ahir una llei que permetrà votar els joves de 16 i 17 anys d'edat al referèndum d'independència del 2014. És el primer cop que aquest sector de població tindrà el dret de votar en una convocatòria oficial nacional a Escòcia. La llei es va aprovar amb el "sí" de 103 diputats i el "no" de 12. El Partit Nacional Escocès, el Partit Laborista, el partit Liberaldemòcrata i els Verds hi van donar suport, mentre que els Conservadors s'hi van oposar.

La viceprimera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va dir que abaixar l'edat del vot és important donat que "la gent jove és qui té l'interès més gran en el futur d'aquest país". Però la líder conservadora, Annabel Goldie, considera que els joves de 16 i 17 anys tenen una experiència a la vida "molt limitada", i que per això no se'ls hauria de permetre el vot.

Els partidaris de la independència consideren que els joves estaran més inclinats a votar "sí" que no pas la gent més gran.

El "no" té un avantatge sòlid, però l'escenari postreferendum pot variar

Les enquestes d'opinió d'enguany diuen que el "no" té un lideratge còmode, que va del 10% al 30%, depenent del sondeig. Però els analistes estan d'acord a dir que l'escenari postreferèndum pot ser diferent, segons quin sigui el percentatge que assoleixi el "sí". Una victòria del "no" per un marge estret podria facilitar el camí cap a un nou acord entre Londres i Edimburg mitjançant el qual Escòcia assolís més competències d'autogovern.

D'altra banda, la campanya i els indecisos encara poden canviar significativament el sentit del vot, per al qual encara manca més d'un any.