Breu

El president de Xipre del Nord reitera a l’ONU el seu rebuig a una solució federal per al conflicte de l’illa

Guterres explora el terreny per a noves converses en un contenciós enquistat des de fa mig segle

Tatar a l'ONU, després de reunir-se amb Guterres.
Tatar a l'ONU, després de reunir-se amb Guterres.
El president de la República Turca de Xipre del Nord, Ersin Tatar, ha dit que qualsevol acord per resoldre el conflicte de Xipre ha de passar pel reconeixement de la zona septentrional com un estat sobirà i ha rebutjat explícitament la solució federal. Ho ha expressat després de reunir-se a Nova York amb el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres.

Guterres va nomenar María Ángela Holguín enviada personal per a Xipre aquest gener, amb la missió de cercar “terreny comú” entre les parts en conflicte per “avançar” en la resolució del contenciós. Tatar ha dit que dona suport als esforços d’Holguín, però ha avisat que la diplomàtica colombiana només té un mandat per a sis mesos.

La posició de Tatar sobre els dos estats és calcada a la defensada pel president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, únic país del món que reconeix la independència de Xipre del Nord. Turquia manté al voltant de 40.000 soldats a Xipre del Nord. Desenes de milers de persones provinents de Turquia s’han instal·lat a Xipre del Nord durant els darrers 50 anys.

El 2004, la població turcoxipriota va aprovar en referèndum una proposta de Nacions Unides per a reunificar l’illa sota un acord federal. La població grecoxipriota, però, la va rebutjar. El 2008 i el 2017 van tenir lloc noves converses sobre el mateix model, però no van desembocar en un acord definitiu. El 2020, en guanyar les eleccions turcoxipriotes, Tatar va reclamar al món el reconeixement del fet que a Xipre hi ha dos estats.