Breu

Eleccions a Sardenya: Alessandra Todde (M5S) esdevé la primera dona a presidir l’illa

Les dues llistes sardistes es queden fora del Consell autònom

Alessandra Todde.
Alessandra Todde. Autor/a: Compte d\'Alessandra Todde a X
Alessandra Todde, política del Moviment 5 Estrelles (M5S), ha guanyat les eleccions sardes i es convertirà en la primera dona a presidir les institucions de l’illa. Todde ha derrotat per la mínima (45,3% dels vots a 45,0%) el candidat de la dreta i alcalde de Càller, Paolo Truzzu (Germans d’Itàlia).

Les llistes de Todde i Truzzu són les úniques a superar el 10% dels vots, mínim exigit per la llei electoral sarda per entrar al repartiment d’escons al Consell de Sardenya. De manera que els partits que formen part de la candidatura de Todde (Partit Democràtic, M5S, Verds i diversos partits menors del centreesquerra) tindran 36 escons dels 60 del Consell, mentre que les forces de la llista de Truzzu (Germans d’Itàlia, Forza Italia i altres) se’n quedaran 24.

L’únic partit de tradició nacionalista sarda que tindrà representació al nou consell és el Partit Sard d’Acció (PSd’Az), amb el 5,4% dels vots i tres escons obtinguts dins de la candidatura de Truzzu. El PSd’Az, però, ha diluït els darrers anys el seu discurs nacionalista sard dins d’una coalició en què els nacionalistes italians marquen la línia. De fet, el 2019, el PSd’Az va conquerir la presidència de Sardenya en la figura de Christian Solinas, al capdavant d’una coalició que agrupava partits des del centre fins a la dreta radical. Aquella vegada, el partit sardista va fregar el 10% dels vots i va aconseguir set escons.

La resta del sardisme, fora del Consell

Les llistes d’obediència sarda que encapçalaven Renato Soru i Lucia Chessa s’han quedat al 8,7% i l’1% dels vots, respectivament, i no entren al repartiment d’escons. Val a dir que Chessa no es presentava a totes les circumscripcions.

Soru, al capdavant d’una coalició de signe autonomista, tenia el suport dels independentistes d’Independència República de Sardenya (IRS), Projecte República de Sardenya (ProGreS) i Liberu. Si la coalició ha arribat al 8,7% dels vots, només el 2,3% ha estat per a aquests partits independentistes.

Chessa, la candidatura de la qual estava impulsada pel partit federalista de centreesquerra Rossomori, ha dit que el seu projecte tot just acaba de néixer i que aquestes eleccions han estat només “una forma de donar-se a conèixer als sards”.