Breu

El moviment papú reclama la intervenció de l’ONU després que surtin a la llum dos vídeos en què un home és torturat

Amnistia Internacional diu que els agressors són militars indonesis i que la víctima va resultar morta

Captura de pantalla del vídeo en què la víctima és torturada.
Captura de pantalla del vídeo en què la víctima és torturada.
Benny Wenda, líder de la principal organització papú a l’exili, l’ULMWP, ha reclamat que l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans visiti Papua Occidental després que hagin sortit a la llum dos vídeos en què es veu un grup d’homes torturant-ne un altre. Aquesta petició, que fa anys que és sostinguda pel moviment independentista papú, té el suport de més de 100 països, però Indonèsia s’hi nega.

En els vídeos es veu com l’home està introduït en un barril ple de líquid ensangonat. En un, és copejat repetidament. En l’altre, li fan córrer un ganivet per l’esquena. La víctima és insultada i sagna per diferents parts del cos. Els agressors van vestits de civil, però n’hi ha un que porta uns pantalons de camuflatge que, segons The Guardian, són els mateixos que els emprats per l’exèrcit indonesi.

Segons Amnistia Internacional d’Indonèsia, que cita “fonts creïbles”, els agressors són militars de l’exèrcit indonesi en missió a la zona de Pancak, a Papua Occidental. La víctima és un papú que hauria mort després de les tortures.

L’exèrcit indonesi ha dit que “investigarà” els fets.

“El vídeo simplement mostra com Indonèsia es comporta cada dia al meu país”, ha dit Wenda des del seu exili a Londres. “La tortura és una pràctica militar tan estesa que ha estat descrita com una ‘forma de governança’ a Papua Occidental”.

Indonèsia manté ocupada Papua Occidental des de la dècada de 1960, contra la voluntat del moviment papú. El conflicte ha fet al voltant de mig milió de morts, la major part dels quals papús.