Breu

Proclamat el govern de Papua Occidental a l’exili, que es reserva “el dret de fer una DUI”

El moviment independentista reclama un referèndum per a posar fi a l’ocupació indonèsia

Benny Wenda.
Benny Wenda. Autor/a: Benny Wenda / ULMWP
El Moviment Unit per a l’Alliberament de Papua Occidental (ULMWP) ha anunciat la creació d’un govern provisional a l’exili amb l’objectiu d’aconseguir un referèndum d’independència i de posar punt final a l’ocupació indonèsia. L’ULMWP s’ha reservat “el dret de fer una declaració unilateral d’independència (DUI) en el moment oportú”.

L’organització papú ha dit “prendrà el control del territori” després del referèndum i “organitzarà eleccions democràtiques”. L’ULMWP no ha explicat en quin moment ni de quina manera pensa implementar aquests objectius.

L’ULMWP és una coalició de diverses organitzacions papús independentistes a l’exili, format el 2014 i liderat per Benny Wenda, un històric líder papu que resideix a Londres, exiliat des de 2003. Wenda ha estat proclamat president del govern provisional.

El 2019, Wenda va lliurar a Michelle Bachelet, l’alta comissionada de Nacions Unides per als drets humans, 1,8 milions de signatures de papús que demanaven la celebració d’un referèndum d’autodeterminació.

Greus violacions

Des de 1960 té lloc un conflicte entre Papua Occidental i Indonèsia que ha costat la vida a entre 100.000 i 500.000 persones, la majoria papús a mans de les forces de seguretat indonèsies. Les organitzacions independentistes consideren il·legítima l’annexió de Papua Occidental per part d’Indonèsia —ambdues, antigues colònies dels Països Baixos— i reclamen un referèndum d’autodeterminació per a la descolonització del territori.

Indonèsia rebutja la celebració d’un referèndum i ha implementat a Papua Occidental un sistema autonòmic que la major part del moviment independentista rebutja.

L’Oficina de Drets Humans de Nacions Unides va emetre ahir un comunicat en què denuncia “informacions” que parlen de múltiples violacions de drets humans a Papua Occidental a mans de les forces indonèsies, incloent-hi execucions extrajudicials i detencions massives.