Breu

Erdogan: qualsevol negociació sobre el futur de Xipre s’ha de fer sobre la base de “dos estats iguals i sobirans”

El president turc afirma que cal partir “dels fets” sobre el terreny

 Recep Tayyip Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan. Autor/a: Cancillería del Perú @ Flickr
Recep Tayyip Erdogan ha defensat avui que només es pot cercar una “solució” al conflicte de Xipre partint “dels fets” sobre el terreny, cosa que segons el president turc implica que qualsevol nova negociació sobre el futur de l’illa s’ha de fer sobre la base de l’existència de “dos estats iguals i sobirans”: un de grecoxipriota al centre i sud de l’illa, i un de turcoxipriota al nord.

Erdogan ho ha dit en la visita oficial que ha fet a Xipre del Nord, quan es compleixen 47 anys de l’ocupació militar turca del territori.

L’estat de majoria grecoxipriota (la República de Xipre) és l’únic reconegut internacionalment. És membre de l’ONU i de la Unió Europea i tots els països del món, tret de Turquia, consideren que la seva sobirania abasta tota l’illa.

La República de Xipre, però, no controla el nord de l’illa des de 1974, quan tropes turques el van envair. El 1983, el parlament del nord va aprovar una declaració unilateral d’independència, sota el nom de República Turca de Xipre del Nord.

La República de Xipre del Nord només ha estat reconeguda per Turquia, que hi manté desenes de milers de tropes. Aquest és el país que Erdogan reclama ara que sigui reconegut com a “estat igual i sobirà”, en pla d’igualtat amb la República de Xipre. És la mateixa petició que el president de Xipre del Nord, Ersin Tatar, va presentar a la darrera ronda de converses de pau celebrades sota els auspicis de l’ONU, l’abril passat.

Mitjans grecs i xipriotes apunten que Erdogan està disposat a iniciar una ofensiva diplomàtica per a aconseguir que algun altre estat, a banda de Turquia, reconegui la independència de Xipre del Nord. Entre els candidats hi hauria l’Azerbaidjan i el Pakistan. De fet, una delegació parlamentària azerbaidjanesa ha visitat per primer cop Xipre del Nord. Erdogan ha anunciat més visites “d’alt nivell” al territori per part de delegacions internacionals, “especialment de l’Azerbaidjan”.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyden, ha assegurat que la UE “mai acceptarà” la partició de Xipre.

Mots clau: Ersin Tatar, Recep Tayyip Erdogan, Turquia, Ursula von der Leyden, Xipre, Xipre del Nord