Breu

La victòria del candidat d’Erdogan a Xipre del Nord allunya encara més la reunificació

Ersin Tatar reclama el reconeixement internacional de la sobirania turcoxipriota

Ersin Tatar, amb les banderes de Xipre del Nord i Turquia.
Ersin Tatar, amb les banderes de Xipre del Nord i Turquia. Autor/a: UBP
Ersin Tatar, el candidat conservador que comptava amb el suport del president turc Recep Tayyip Erdogan, va guanyar ahir les eleccions presidencials a la República Turca de Xipre del Nord. Amb el 51,7% dels vots, Tatar (UBP) va derrotar el fins ara president, Mustafa Akinci (48,3%), d’esquerres i partidari de la reunificació amb la part grecoxipriota de l’illa.

Akinci ha denunciat la “interferència” de Turquia en les eleccions i ha assegurat haver rebut amenaces contra ell i la seva família de part de funcionaris turcs.

La Unió dels Xipriotes, un moviment turcoxipriota favorable a la reunificació, ha dit que les eleccions no tenen “cap legitimitat” per causa de l’ocupació turca del nord de l’illa des de 1974 i l’assentament de desenes de milers de persones provinents de Turquia.

Tatar no ho veu així, i assegura que Akinci volia “destruir” la República Turca de Xipre del Nord subsumint-la en un estat unificat —encara que federal— amb la part grecoxipriota. “Ens mereixem la nostra sobirania”, ha dit Tatar. El nou president, en la línia del que manté l’UBP des de la dècada de 1980, proposa el reconeixement internacional de Xipre del Nord —fins ara només ho ha fet Turquia— i, com a màxim, l’establiment d’una confederació xipriota formada per dos estats sobirans: el turcoxipriota i el grecoxipriota. L’UBP també propugna estrènyer (més) els vincles amb Turquia.

Akinci i el president xipriota, Nicos Anastasiades, van mantenir converses entre 2015 i 2017 per a resoldre el conflicte de Xipre amb l’establiment d’un estat federal i bicomunal. Les converses van fracassar i d’ençà no s’han reprès.