Breu

Sense progressos a les converses de Xipre després que les autoritats turcoxipriotes apostin per la partició

El govern d’Ankara dóna suport a la divisió de l’illa

El secretari general de l'ONU, António Guterres
El secretari general de l'ONU, António Guterres Autor/a: United Nations
Com s’esperava, la primera ronda de converses sobre el futur de Xipre des de 2017 s’ha tancat sense avenços significatius que permetin albirar una solució del contenciós a curt termini. Les autoritats turcoxipriotes, amb el suport de Turquia, demanen el reconeixement de la partició de l’illa com a pas previ a cap negociació.

Sota l’auspici de Nacions Unides, les converses han reunit les autoritats de la República de Xipre (grecoxipriotes), de la República Turca de Xipre del Nord (només reconeguda per Turquia) i de Turquia, Grècia i el Regne Unit.

No s’han aconseguit “encara prou bases comunes que permetin la represa de negociacions formals”, ha dit el secretari general de Nacions Unides, António Guterres.

La República de Xipre insisteix que cal reprendre les negociacions per a l’establiment d’una federació entre el nord i el sud amb una única personalitat internacional, com havien acordat les autoritats de les dues meitats de l’illa el 2008.

Però el fet és que l’actual president de Xipre del Nord, Ersin Tatar, s’ha presentat a les converses amb una proposta que enterra la idea federal i reclama que es reconegui un “estatus internacional equivalent” i la “igualtat sobirana inherent” entre els dos estats abans de negociar una “relació cooperativa”. Ras i curt, Tatar —i Turquia— aposten per la partició definitiva de l’illa entre un estat turcoxipriota al nord i un de grecoxipriota al sud.

Segons Guterres, hi haurà noves converses “en un futur proper”.

Mots clau: Ersin Tatar, Nacions Unides, Turquia, Xipre, Xipre del Nord