Notícia

Gagaúsia anuncia una consulta sobre el seu futur i la justícia moldava intenta impedir-la

El govern del territori autònom vol preguntar als ciutadans si voldrien la independència en cas que Moldàvia s'unís a Romania · La justícia moldava declara il·legal la votació · L'executiu gagaús afirma que la consulta es farà igualment, i reserva una partida de 3.300 euros per a publicitar-la · La votació és prevista per al 2 de febrer

El govern de Gagaúsia està decidit a organitzar un referèndum consultiu sobre el futur d'aquesta autonomia de Moldàvia el proper 2 de febrer, malgrat que la justícia moldava l'ha declarat inconstitucional i que l'està intentant aturar. L'executiu gagaús vol posar dues qüestions damunt la taula. D'una banda, si els gagaüsos voldrien la independència de Gagaúsia en el cas que Moldàvia s'unís a Romania en un sol estat. De l'altra, què en pensen sobre les aliances internacionals de Moldàvia: si cal que entri a la Unió Europea o més aviat si convé que avanci cap a la Unió Euroasiàtica que patrocina Moscou.

Gagaúsia és un territori autònom de Moldàvia des de 1994, quan el Parlament moldau va aprovar la llei d'autonomia gagaüsa. El 82% dels seus 160.000 habitants són gagaüsos, un poble que parla una llengua d'origen turquès. El gagaús, el romanès i el rus són les llengües oficials del país.

L'assemblea i el govern gagaüsos estan controlats pel Partit Comunista, que s'oposa a les tendències pro-Unió Europea de l'executiu actual de Moldàvia. El referèndum consultiu, per tant, té una doble lectura: en clau gagaüsa, i en clau de política estatal.

Gagaúsia té reconegut el dret a l'autodeterminació externa

De fet, la primera pregunta que vol fer el govern gagaús es basa en una opció prevista a la llei d'autonomia de Gagaüsia. El text autonòmic especifica que Gagaüsia "té el dret d'autodeterminació externa" si hi hagués un "canvi" en la condició Moldàvia com a estat independent. En altres paraules: Gagaúsia podria proclamar legalment la seva independència si Moldàvia decidís unir-se a Romania, país amb qui comparteix llengua i part de la seva història.

Però la Fiscalia General moldava considera que Gagaúsia només té dret a organitzar consultes sobre temes locals, i en cap cas sobre temes que afectin Moldàvia en conjunt. La justícia moldava, el passat dia 3, sentenciava que les lleis aprovades a Gagaúsia per a poder fer la votació són il·legals. La Fiscalia, però, entén que el govern gagaús pretén fer el referèndum igualment, i per això ahir mateix anunciava que obria una investigació sobre els fets.

Efectivament, el govern gagaús ha anunciat a través del seu web que manté els preparatius per a fer la consulta. El vicegovernador Valeri Ianioglo diu que la gent vol votar "malgrat tots els obstacles o causes penals" que Moldàvia pugui presentar. Les autoritats gagaüses han aprovat una partida de 60.000 lei (3.300 euros) per a publicitar la consulta i està organitzant la votació conjuntament amb els municipis.

(Al mapa, en blau, ubicació de Gagaúsia al sud del territori de la República de Moldàvia, en groc.)