Notícia

Els independentistes flamencs esdevenen la primera força a Flandes i a Bèlgica

El rei comença les negociacions per formar el Govern federal, que inclourà els independentistes flamencs de centredreta i els socialistes valons · L'N-VA de Bart de Wever s'imposa amb el 28% dels vots a Flandes, i serà el grup més gran del Parlament federal, amb 27 escons · De Wever podria cedir el lloc de primer ministre a Elio di Rupo, del PS francòfon, a canvi d'iniciar la reforma federal.

L'Estat belga s'acosta a una nova reforma profunda, tal vegada la definitiva, arran de la victòria aquest diumenge de la Nova Aliança Flamenca (N-VA), independentistes i de centre dreta, que ha estat el partit més votat tant a Flandes com al conjunt de Bèlgica i que s'ha imposat a la cambra federal amb un total de 27 escons.

Al conjunt de Bèlgica, el segon partit més votat ha estat el Partit Socialista (PS), francòfon, amb el 37% dels vots de Valònia. Estarà representat amb 26 escons a la cambra, i és el partit més ben posicionat per entrar en una coalició de govern amb la N-VA. Pel que fa a la resta de partits, han registrat una caiguda considerable els democratacristians flamencs del CD&V, que a les eleccions anteriors s'havien presentat conjuntament amb la N-VA, on portaven el pes de la coalició. Dels 30 escons que sumaven, ara el CD&V s'haurà de conformar amb 17, i veuen com el seu soci menor els avança amb més de deu escons. A Valònia, el segon partit ha estat el Moviment Reformista (MR), que perd el lideratge de la política francòfona amb un total de 18 escons.

A Flandes, l'espectre polític independentista no es limita a la formació de de Wever. També hi ha el partit d'extrema dreta Vlaams Belang (VB, Interès Flamenc), que cau dels 17 als 12 representants a la cambra, i la Llista DeDecker, que també ha perdut bona part dels suports, tot passant dels 5 diputats a tan sols un. En total, les formacions independentistes sumen més del 40% dels vots a Flandes, un resultat històric, alhora que es produeix el relleu entre la N-VA i el VB pel lideratge del moviment.

La reforma de l'Estat s'imposa

La N-VA de Bart de Wever és partidària d'una reforma confederal de Bèlgica, que doni als dos estats totes les competències excepte defensa i la monarquia. Elio di Rupo, el líder socialista való, ha dit que els flamencs "han enviat una forta senyal: molta gent vol una reforma institucional que estabilitzi el país", i ha assegurat que el missatge ha estat "escoltat i entès". És possible que sigui precisament di Rupo qui agafi les regnes del país en tant que primer ministre, ja que el grup socialista, sumant valons (PS) i flamencs (SP-A), és el més nombrós de la cambra. N-VA, per la seva banda, no té 'partit germà' al bàndol francòfon, i això fa que no es consideri candidat de consens. En qualsevol cas, és més que probable que entri a la coalició de govern i hi marqui el to.

Més informació: