Notícia

L'ALE anima el govern cors a aconseguir més competències per a continuar "donant forma a la nació"

El partit europeu expressa el seu suport als processos "d'autodeterminació a Escòcia, Catalunya i el País Basc" i reclama una "Europa forta, però una altra Europa"

El president de l'ALE, François Alfonsi, parla a l'Assemblea General.
El president de l'ALE, François Alfonsi, parla a l'Assemblea General. Autor/a: Jean Charles Degliesposti
L'Aliança Lliure Europea (ALE) va cloure dissabte 2 d'abril la seva Assemblea General a Aiacciu, acollida pel Partit de la Nació Corsa, animant el govern de Còrsega a aconseguir més competències per a l'illa en una negociació amb el govern francès. El partit europeu espera que el procés desemboqui en una nova situació en què "el poble cors prengui més responsabilitats a les seves pròpies mans per tal de continuar donant forma a la nació i a l'estat corsos".

El president de l'ALE, el cors François Alfonsi, va dir que París hauria d'entendre que Còrsega "finalment vol ser respectada com a nació distinta, amb la seva pròpia llengua", i va reclamar al govern francès un "diàleg substancial".

Còrsega estarà governada a partir de 2017 per un nou organisme que fusionarà l'actual Col·lectivitat Territorial (CTC) amb els dos departaments. El govern cors, una coalició de partits autonomistes i independentistes, vol que en el trànsit cap al nou model París accepti de transferir noves competències a l'illa.

D'altra banda, l'ALE va expressar donar suport als processos en marxa -o eventuals- "d'autodeterminació a Escòcia, Catalunya i el País Basc" i va aprovar diverses mocions de suport a Palestina, el Sàhara Occidental i el Kurdistan.

L'ALE agrupa una cinquantena de partits polítics europeus autonomistes, federalistes i independentistes de nacions sense estat, regions i minories. Té 12 eurodiputats.

Una defensa crítica del projecte europeu

En un comunicat de recapitulació al final de l'Assemblea General, l'ALE considera que la crisi dels refugiats, el referèndum sobre la sortida del Regne Unit o l'increment de "sentiments antieuropeus" són una mostra del "fracàs polític, humanitari i social de la UE".

En aquest context, l'ALE assenyala que els "estats membres s'estan reempoderant" al mateix temps que "empenyen el debat cap a l'evaporació de la Unió Europea mateixa". Davant d'aquesta tendència, el partit apunta que cal reforçar els drets de les nacions i de les regions a disposar del seu propi futur per tal de construir "una Europa forta, però una altra Europa".

Dos nous membres

L'ALE es troba propera a arribar a la cinquantena de membres després d'haver acceptat dos nous partits a les seves files. Com a nou membre observador figura Kaszëbsko Jednota, un partit que reclama "el dret a l'autonomia cultural i a la identitat de la nació caixúbia" dins de Polònia. I com a nou membre associat ha estat acceptada la Lliga dels Socialdemòcrates de Vojvodina (Sèrbia).

Uns altres dos partits fins ara observadors (Yorkshire First i el Partit Popular Hongarès de Transsilvània) han estat admesos com a membres de ple dret.