Notícia

La lluita dels hereus de Bou Assegut contra un oleoducte a Dakota del Nord

Indígenes sioux i activistes ambientals s'oposen a la infraestructura: temen que contamini l'aigua i destrueixi llocs sagrats · El Cos d'Enginyers de l'Exèrcit i l'estat de Dakota del Nord ordenen que els manifestants desmantellin un campament de protesta

Protesta contra l'oleoducte a Bismarck, capital de Dakota del Nord, novembre 2016.
Protesta contra l'oleoducte a Bismarck, capital de Dakota del Nord, novembre 2016. Autor/a: Revolution Messaging @ Flickr
L'exèrcit dels Estats Units i l'estat de Dakota del Nord han ordenat que una de les protestes indígenes més multitudinàries i prolongades dels darrers temps aixequi el seu campament principal doble —Oceti Sakowin i Sacred Stones. Les autoritats diuen que els manifestants no poden quedar-s'hi a causa de les temperatures baixes. El líder de la reserva sioux on estan tenint lloc les protestes, però, considera que és una forma de "fer por" a la gent.

El cicle de protestes va començar la primavera de 2016 a la reserva índia de Standing Rock, que ocupa territoris a banda i banda de la frontera entre els estats de Dakota del Nord i Dakota del Sud. Aquesta reserva és ocupada per indígenes sioux, concretament lakotes i dakotes: són els hereus de Thathanka Iyothake o Bou Assegut, el gran líder lakota hunkpapa del segle XIX. Molt a prop dels territoris de la reserva ha de passar un oleoducte anomenat Dakota Access, o Bakken, que està a l'origen de les protestes.

Què és l'oleoducte de Dakota Access?

És un oleoducte subterrani de 1.886 quilòmetres de llarg que el 2017 ha d'unir uns camps petrolífers a l'extrem septentrional de Dakota del Nord —prop de la frontera amb el Canadà— amb una terminal a Illinois. Es preveu que l'oleoducte transporti 470.000 barrils de cru cada dia. L'empresa constructora —Dakota Access LLC, subsidiària de la corporació texana Energy Transfer Partners— argumenta que l'oleoducte contribuirà a la "independència energètica dels Estats Units" i reportarà beneficis anuals milionaris, en forma d'impostos, als estats de Dakota del Nord, Dakota del Sud, Iowa i Illinois.

Quin és el motiu de la protesta?

Segons els lakotes i dakotes de Standing Rock, la construcció de l'oleoducte tindrà un impacte negatiu en el medi ambient —i més concretament afectarà les fonts d'aigua de la reserva— i destruirà llocs d'importància històrica i religiosa per als sioux. La protesta ha anat adquirint notorietat a mesura que passaven els mesos i ha atret dos grans tipus de manifestants: ambientalistes i defensors dels drets dels pobles indígenes —entre els quals un moviment de dones.

Una part del recorregut no té permís (encara)

Energy Transfer Partners no té permís del Cos d'Enginyers de l'Exèrcit dels Estats Units per continuar la construcció de l'oleoducte al llac Oahe. El Cos d'Enginyers està revisant si el projecte és segur per a la qualitat de l'aigua del llac i si afecta negativament els indrets històrics dels sioux. El llac Oahe és un pantà que voreja la reserva de Standing Rock i que és font d'aigua potable per a milions de persones. La zona també té una importància simbòlica notable per als lakotes: als marges del pantà hi ha les dues tombes on reposen les restes de Bou Assegut. El pantà va inundar terres que històricament eren dels sioux i en va desplaçar part de la població, un fet que se suma a la llista de greuges que aquest poble manté davant del govern dels Estats Units.

Centenars de manifestants ferits

Hi ha hagut diversos xocs entre policia i manifestants. Un dels més greus va tenir lloc el 20 de novembre quan, segons fonts indígenes, centenars de persones que protestaven van resultar ferides. Una d'elles, Sophie Wilanski, de gravetat: podria perdre un braç. Els manifestants diuen que intentaven desfer un blocatge policial perquè el camp tingués millor accés en cas d'emergència; per contra, fonts policials diuen que els acampats van atacar-los de manera "molt agressiva".

Aixecar el camp pel fred... o per aturar la protesta

El governador de Dakota del Nord, Jack Dalrymple (Partit Republicà), ha ordenat aquest dilluns que el camp sigui evacuat "immediatament", amb l'argument que a la zona ara ja hi fa massa fred. Però el president del Consell Tribal de Standing Rock, Dave Archambault, ha replicat que l'ordre només intenta "fer por" als manifestants i "humiliar-los", amb l'objectiu de posar punt final a una protesta que ha sorprès les autoritats per la seva magnitud.

Abans que ho fes Dalrymple, i amb els mateixos arguments, el Cos d'Enginyers de l'Exèrcit també havia ordenat els acampats que se n'anessin, abans del 5 de desembre, dels terrenys que ocupen —i que són propietat federal.

Mots clau: Dakota del Nord, Estats Units, poble dakota, poble lakota, pobles indígenes, Standing Rock