Breu

Nova tensió entre Belgrad i Pristina per la creació de l’exèrcit kosovar

Kosovo veu la decisió com un dels darrers passos en la culminació de la independència

Membres de la Força de Seguretat de Kosovo.
Membres de la Força de Seguretat de Kosovo. Autor/a: Suhejlo @ Wikipedia
El govern serbi considera que la intenció de Kosovo de crear un exèrcit propi és una amenaça a la seguretat de Sèrbia i dels Balcans. La reacció des de Belgrad arriba després que el 18 d’octubre, l’Assemblea de Kosovo aprovés de manera preliminar —amb el boicot dels diputats serbis— la transformació de la Força de Seguretat en un veritable exèrcit en el termini de deu anys.

El primer ministre serbi, Aleksandar Vulin, considera que l’objectiu d’aquest exèrcit serà tan sols “combatre a Sèrbia”. I el president Aleksandar Vucic es queixa que —segons informacions que afirma tenir— l’anunci oficial de la creació de l’exèrcit es farà el 28 de novembre, data de la diada nacional albanesa.

Segons Balcani Caucaso, la transformació de la Força de Seguretat —que actualment només compta amb armament lleuger i alguns blindats— en un exèrcit té el suport dels Estats Units. Matthew Palmer, viceassistent del secretari d’Estat, assegura que Washington acompanyarà la transició.

El primer ministre kosovar, Ramush Haradinaj, opina que l’exèrcit kosovar contribuirà a millorar la seguretat als Balcans. El govern de Kosovo veu la creació de les forces armades com un dels darrers passos en la culminació de la independència de la seva república, proclamada el 2008.