Notícia

Pel BDP, els resultats al Kurdistan demostren la força del moviment kurd tot i els obstacles de l'Estat turc

Avanç del partit kurd, que pren tres ciutats més al governamental AKP · La formació autonomista denuncia frau electoral, boicot mediàtic i repressió política · El partit assoleix un centenar d'alcaldies i és primera força en onze províncies

Els progressos obtinguts al Kurdistan del Nord (Turquia) per part del Partit de la Pau i la Democràcia (BDP, sigles en turc) a les eleccions municipals del dia 30 són inferiors al que apuntaven algunes enquestes i alguns líders del moviment kurd. Malgrat això, el partit kurd ha aconseguit derrotar clarament el governamental Partit de la Justícia i del Desenvolupament (AKP, el partit del primer ministre Recep Tayyip Erdogan). Un fet destacable, ha dit el copresident del BDP, Selahattin Demirtas, donat que el seu partit és un "moviment de base" i "opositor" a l'Estat turc.

El BDP ha estat la força més votada en onze províncies kurdes i ha aconseguit sumar tres alcaldies de ciutats (Agri, Bitlis i Merdin) que anteriorment estaven en mans de l'AKP. El partit kurd ha retingut altres alcaldies que ja estaven en les seves mans, com Van o Amed (Diyarbakir). En aquesta darrera ciutat hi haurà per primer cop una dona com a alcaldessa, Gültan Kışanak. El BDP, a diferència dels partits nacionalistes turcs, ha apostat per la paritat de gènere en les seves llistes electorals.

Per contra, el BDP no ha aconseguit sumar unes altres tres ciutats que també eren objectiu del partit i que continuaran en mans del partit d'Erdogan (Urfa, Bingol i Mus, per bé que en aquesta última el BDP sí que ha estat la força més votada a l'assemblea provincial).

En total, el partit kurd ha assolit la victòria en onze ciutats, 68 districtes i 23 subdistrictes. És a dir, al voltant d'un centenar d'alcaldies.

Denúncies de frau

Diu Demirtas que el seu partit ha hagut de fer front a diversos obstacles, entre els quals el boicot contra el BDP per part dels mitjans de comunicació públics turcs i l'empresonament d'alguns dels seus líders. No només això, sinó que el BDP ha denunciat diversos fraus electorals, com són els casos de Hasankeyf i Ceylanpinar. El partit kurd assegura que, en aquests indrets, s'han trobat vots a les escombraries, paperetes cremades i s'hi han produït suborns. Ceylanpinar és un punt estratègic, donat que es troba entre la frontera amb el Kurdistan Occidental (Síria) i la ciutat d'Urfa, una de les més importants de la zona.

Amb una base de vot i de suport municipal reforçada, el BDP encararà ara la preparació de les eleccions parlamentàries turques del juny de 2015. El partit kurd espera augmentar la seva representació al Parlament de Turquia.