Notícia

Síria deté 400 kurds acusats de pertànyer al PKK

Continuen els enfrontaments entre l'organització armada kurda i l'exèrcit de Turquia, amb la mort de 17 persones aquesta setmana · El PKK ha trencat l'alto el foc unilateral tot adduint la manca d'avenços cap a la resolució política del conflicte per part d'Ankara.

Les forces de seguretat de Síria han protagonitzat avui una detenció massiva de kurds en una de les majors operacions contra el PKK al país àrab. L'acció coincideix amb l'escalada de la violència entre la guerrilla independentista kurda i l'exèrcit de Turquia, que aquesta setmana s'ha cobrat 17 víctimes més després d'una emboscada dels rebels kurds contra les tropes a la província de Siirt, al Kurdistan del Nord. Com a conseqüència, cinc soldats turcs i dotze militants kurds han perdut la vida.

Segons ha informat l'agència de notícies turca Anadolu, fonts oficials d'Ankara diuen que l'operació duta a terme per les forces síries ha tingut lloc a cinc ciutats del país, i els 400 detinguts són sospitosos de "ser membres d'una organització terrorista, forçar el pagament d'un impost, voler dividir Síria per formar un Estat separat i incitar a la separació ètnica i religiosa entre els Kurds".

Si les informacions de la detenció massiva es confirmen, aquesta seria una mostra de l'extensió del conflicte kurd cap a Síria i, sobretot, d'una nova actitud per part del Govern a Damasc, que tradicionalment havia estat enfrontat amb Ankara precisament per la qüestió kurda. Alguns analistes atribueixen part de l'acostament entre els dos països a les crítiques que Turquia ha fet contra Israel, arran de l'incident amb la flota d'activistes que va ser atacada de camí a Gaza. D'aquesta manera, Síria s'apropa a Turquia a mesura que aquesta s'allunya d'Israel, i la qüestió kurda es converteix en el seu punt de trobada.

Crida a favor de la pau

Mentrestant, a Amed (Diyarbakir en turc), al Kurdistan del Nord, 98 organitzacions no governamentals han fet una crida conjunta a favor del final de la violència. En la declaració han demanat al Govern que aturi les operacions militars, i al PKK que abandoni les accions armades. Un cop aconseguit l'objectiu, diuen, el Parlament de Turquia hauria de posar les bases legals per una solució pacífica al conflicte.

Més informació: