Notícia

El 87% dels kurds d'Amed, a favor d'un referèndum per decidir el futur del Kurdistan

Un 49% dels enquestats donen suport a una autonomia democràtica, mentre que el 19% volen la independència · Una majoria molt àmplia desitja que el kurd sigui declarat llengua oficial · Les celebracions de benvinguda a l'Any Nou kurd acaben amb un regidor del BDP mort i diversos ferits a Turquia

Una enquesta realitzada pel Centre de Recerca Social i Política (SAMER) a la província kurda d'Amed (en turc Diyarbakir) ha posat de manifest que el 87% dels enquestats estan a favor d'un referèndum per decidir el seu futur polític. Entre aquests, el 49% estarien a favor d'una "autonomia democràtica", el 19% es mostrarien favorables a la independència, un 5,4% optarien per un model federal i un 7% per un govern descentralitzat que doni més poder als municipis.

D'altra banda, l'enquesta també revela altres resultats com que el 83% dels enquestats es mostren favorables al fet que el kurd sigui una llengua oficial. El 43% dels enquestats rebutgen les accions de la guerrilla del PKK, mentre que el 24% s'hi mostren favorable.

La celebració del Newroz

Tot això passa mentre arreu del Kurdistan se celebra el Newroz, la festa de l'any nou kurd que representa una de les efemèrides més celebrades i amb més contingut polític. És per això que des de fa molts anys, la celebració és prohibida arreu i normalment acaba amb enfrontaments. Aquest any, l'inici de la celebració a Turquia, el 18 de març ha acabat amb disturbis entre manifestants i la policia i desenes de persones detingudes. També s'ha sabut que ha mort un membre del partit BDP, després que una llauna de gas, llançada per la policia li ha impactat al cap.

A Síria tot i les promeses del president Bashar al-Assad de permetre la celebració per alleugerir tensions, hi ha hagut manifestacions precisament contra el règim del líder sirià. A l'Iran el govern no permet manifestacions i a l'Iraq, on els kurds gaudeixen d'autonomia, és l'únic lloc on es pot celebrar de manera més expressiva el cap d'any kurd. Tot i que aquí es recorden les víctimes de l'atac amb gas que va deixar més de 5000 morts uns dies abans del Newroz de 1988.