Notícia

L'autonomisme cultural i el federalisme territorial es disputen el vot dels hongaresos de Transsilvània

L'UDMR, que defensa una descentralització local i provincial i un autogovern lingüístic i cultural, lluita per retenir el vot magiar i continuar sent la veu dels hongaresos a Bucarest · El PPMT propugna la creació d'un parlament i un govern propis a Transsilvània i una autonomia de majoria hongaresa al País Székely · Tots dos partits fan càlculs per superar els llindars electorals que marca la llei romanesa

A poc més d'un mes de les eleccions legislatives de Romania, els hongaresos de Transsilvània es veuen confrontats a decidir quin missatge envien a Bucarest: continuen donant un ampli suport a les demandes d'autonomia cultural i de progrés moderat de la llengua magiar, o bé giren pàgina i reclamen el federalisme i una assemblea autònoma pròpia?

Molt esquemàticament, aquests són els models que propugnen els dos partits que es disputaran el vot dels hongaresos transsilvans en uns comicis on els sondejos preveuen una majoria absoluta de l'aliança governamental de socialdemòcrates i conservadors, reunida al voltant de la figura del primer ministre Victor Ponta. Si és així, els partits hongaresos ho tindran molt difícil per condicionar la política romanesa (la coalició de Ponta no necessitarà aliats), però en clau interna hongaresa sí que serà important veure quin model marca el pas del nacionalisme magiar a Transsilvània en els propers anys.

Fins al dia d'avui, la Unió Democràtica dels Hongaresos a Romania (UDMR, sigles romaneses) ha estat el partit que ha capitalitzat el vot magiar de Transsilvània. L'UDMR s'ha caracteritzat per mantenir un programa moderat: ha prioritzat l'autonomia local i provincial abans que no pas reivindicar l'autogovern territorial dels hongaresos, i ha estat cauta a l'hora de demanar grans canvis en la legislació lingüística de Romania: el partit ha preferit negociar (i en alguns casos les ha obtingut) petites millores en l'estatus de l'hongarès i s'ha fixat un termini de vint anys per aconseguir l'oficialització plena de l'idioma.

Amb un enfocament ben diferent, el nou Partit Popular dels Hongaresos de Transsilvània (PPMT, sigles romaneses) propugna la conversió de Romania en un estat federal. Segons explicava aquesta setmana el seu vicepresident, Gergely Balazs, s'hauria de crear un parlament i un govern regionals a Cluj (capital de Transsilvània) i caldria garantir l'oficialitat de l'hongarès a la justícia i a la policia. El partit, a més a més, també reclama una autonomia territorial específicament hongaresa al País Székely, zona oriental de Transsilvània on els magiars són majoria absoluta (a la resta de la regió estan en minoria, exceptuant les zones frontereres amb Hongria).

Segons el cens romanès de 2002, els hongaresos constitueixen prop del 76% de la població del País Székely, el 20% de Transsilvània i el 6,5% de Romania (cliqueu sobre el mapa adjunt per veure la seva distribució territorial a Transsilvània).

La barrera del 5% i com superar-la

Hi ha un debat molt antic entre els hongaresos de Transsilvània sobre la conveniència o no de dividir el seu vot entre dos o més partits. I és que la llei electoral romanesa mana que només els partits que superin el llindar del 5% dels vots a escala estatal poden entrar al repartiment d'escons al Parlament romanès. Històricament, només l'UDMR ha estat en disposició de superar-lo, i els sondejos apunten que això no canviarà pas aquest 2012.

El PPMT, però, recorda que hi ha una excepció a la norma: un partit pot entrar al Parlament si aconsegueix ser el més votat en almenys sis districtes electorals per al Congrés i tres per al Senat (d'un total de 315 i 137, respectivament). Els federalistes estan convençuts que ells poden entrar al Parlament a través d'aquesta via sense necessitar que l'UDMR es quedi per sota del 5%.