Notícia

En plena campanya electoral, a Aosta emergeix un moviment federalista escindit de la Unió Valldostana

Una escissió d'esquerres del partit hegemònic de la vall pretén "reprendre el projecte autonomista i progressista" · El candidat a les eleccions serà un exconseller de Cultura i Ensenyament del govern valldostà · Els altres partits de la vall, molt crítics amb la creació de la nova formació

De temps es veia venir: les baralles internes de la Unió Valldostana (UV) han acabat amb una escissió promoguda per membres de perfil progressista d'aquesta formació política, hegemònica a la Vall d'Aosta des de fa dècades. L'escissió es produïa el 23 de desembre, però la seva repercussió en l'opinió pública s'està veient aquests dies, en plena campanya per a les eleccions generals italianes que tindran lloc els propers 24 i 25 de febrer.

En un missatge adreçat a la direcció de la Unió Valldostana, Alessia Favre, presidenta constituent del nou moviment, que ha pres el nom d'Unió Valldostana Progressista (UVP), analitzava les causes de l'escissió. Recordava que si bé l'UV nasqué com un moviment, amb el temps s'havia anat transformant en un partit, amb totes les limitacions que aquesta paraula -almenys a la Vall d'Aosta- comporta. El canvi de denominació, remarcava Favre, no és un fet merament formal. "Perquè un moviment, a diferència d'un partit, no defensa tan sols els interessos d'una part de la comunitat, sinó la comunitat en el seu conjunt [...]. El moviment, al contrari del que realitza un partit, no obeeix [en el nostre cas concret de la Vall d'Aosta] les ordres provinents de Roma i les lògiques estatistes, sinó defensa l'autonomia i els ideals federalistes".

Segons Favre, L'UV s'ha convertit en un partit clarament centralitzador, que es mou empès pel clientelisme caracteritzat "per una concepció autoritària en les preses de decisions". I afegeix: l'UVP està disposada a fer que els valldostans "puguin viure bé, com a amos i senyors, a casa seva, individualment i col·lectivament". La nova formació aspira a reunir les noves generacions apartades de la política, antics votants decebuts, persones que volen seguir mètodes polítics diferents i fins i tot polítics en actiu per "reprendre el projecte autonomista i progressista".

La candidatura per a les properes eleccions italianes

Davant la imminència de les eleccions italianes, l'UVP ha designat com a candidat Laurent Viérin, antic conseller de Cultura i Ensenyament del govern de l'UV. Segons Viérin, les relacions entre l'estat i l'autonomia de règim especial que és la Vall d'Aosta tendeixen a anar reduint les competències del govern autònom en benefici de les tendències recentralitzadores que manifesten la gran majoria dels partits polítics italians. L'UPV posa en guàrdia l'opinió pública valldostana sobre aquesta qüestió. Alhora, dóna arguments a fi de fer veure que, per a oposar-se al centralisme estatal, és necessari unir forces i elaborar un nou discurs sobre la necessitat de recuperar els valors que alimenten la identitat del poble valldostà.

L'UPV diu que cerca complicitats amb altres moviments de la Vall d'Aosta, però no ho ha aconseguit pactar cap llista conjunta per a les eleccions, per bé que ho hagi intentat amb el Partit Democràtic (PD). Certament que no s'aliarà amb els seguidors de Monti i Berlusconi, que el partit qualifica d'"enemics de l'autonomia".

Segons els dirigents de l'UPV, Viérin és la persona més capaç de canalitzar "el major consens al nostre projecte polític" i és ja "un digne representant de la Vall d'Aosta al Parlament italià, des de sempre portador i interpret dels temes lligats a l'especificitat valldostana". El mateix Viérin afirma que inicia una etapa de combat per a rellançar les idees autonomistes i federalistes que contrasten amb uns plans de tipus estatal que tendeixen a menystenir-les.

Els altres partits de la vall, crítics amb la decisió

La candidatura de l'UPV no ha estat gens ben rebuda pels altres partits autonomistes de la Vall d'Aosta. El president de la UV, Ego Perron, ha dit que ha fet "tot allò possible" per evitar l'escissió, però que els escindits feia temps que ho tenien "tot preparat". Perron els ha acusat de "voler destuir el moviment".

Tampoc no s'ha estalviat crítiques el conseller valldostà Alberto Bertin, del partit autonomista d'esquerres ALPE, a qui l'UVP presumiblement li disputarà l'espai electoral. Segons Bertin, la creació de l'UVP només obeeix a la recerca "del poder per si mateix". La Vall d'Aosta, diu el representant d'ALPE, "no necessitava" d'un nou partit "creat a última hora". ALPE és, de fet, el partit que anirà en coalició amb el PD, el pacte que cercaven els dirigents de l'UPV.