Notícia

L'elecció d'un exguerriller albanès com a ministre de Defensa de Macedònia desferma protestes a Skopje

Un grup de macedonis es concentra contra la designació de Talat Xhaferi i, l'endemà, un grup d'albanesos organitza una contramanifestació · El ministeri de l'Interior demana als ciutadans que no es deixin “manipular”

Divendres van ser manifestants macedonis els qui van protestar violentament als carrers de Skopje, i al dia següent, dissabte, van ser els albanesos els qui van replicar amb una altra manifestació que també va acabar amb incidents. Aquest nou episodi de les tensions entre membres de la comunitat macedònia i de l'albanesa de Macedònia ha estat provocat, segons recullen diverses cròniques des de la capital macedònia (com ara aquesta o bé aquesta altra), per l'elecció de l'exguerriller Talat Xhaferi com a nou ministre de Defensa per part del Parlament (imatge esquerra).

Xhaferi, escriu el diari macedoni Utrinski Vesnik, va ser comandant de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (Ushtria Çlirimtare Kombëtare, UÇK), la guerrilla macedònia que el 2001 va iniciar una ofensiva contra les forces de seguretat macedònies. La guerrilla va dir llavors que lluitava per la protecció dels drets dels albanesos a Macedònia, però les autoritats macedònies van acusar l'UÇK de voler independitzar la regió nord-oest del país i unir-la a Kosovo o a Albània.

El conflicte va acabar amb els acords d'Ohrid, que va donar més drets als albanesos de Macedònia, incloent-hi la cooficialitat de la seva llengua. D'ençà, els partits macedonis han cooperat amb els albanesos, i han format diversos governs de coalició amb ells.

Segons el cens de 2002, el 64% de la població del país és ètnicament macedònia, mentre que el 25% és ètnicament albanesa.

Doble jornada d'incidents

En el marc d'aquests acords, Xhaferi ha estat nomenat ministre de Defensa del gabinet que encapçala el primer ministre Nikola Gruevski. Però això no ha agradat a part de la població ètnicament macedònia, i divendres un grup de joves va protestar a la capital del país, Skopje, convocats, segons explica Balkan Insight, per veterans de la policia i de l'exèrcit. Els manifestants es van concentrar davant de la seu del govern i, quan la policia va intentar allunyar-los-en, van començar els aldarulls.

L'endemà, segons continua el relat de Balkan Insight, un grup d'albanesos van fer una contramanifestació. El digital diu que van cridar consignes a favor de l'UÇK i que van cremar una bandera macedònia, però també cita un manifestant segons el qual la protesta només volia reclamar la convivència entre les dues comunitats.

Com la concentració del dia anterior, la intervenció de la policia va acabar desembocant en incidents violents.

El ministeri de l'Interior de Macedònia ha emès una nota en què demana als ciutadans, sigui quina sigui la seva pertinença ètnica, que no es deixin "manipular", alhora que cita "interessos estrangers" en aquesta onada de violència.