Notícia

França s'obre a alternatives a l'Acord de Nouméa, però només si són consensuades a Nova Caledònia

El ministre d'Ultramar insisteix que París continua "compromès" a fer el referèndum entre 2014 i 2018 i afegeix que no "prendrà la iniciativa" en la recerca d'un estatus alternatiu per a Nova Caledònia

El ministre francès d'Ultramar, Victorin Lurel, ha dit que París està obert a "alternatives" a l'Acord de Nouméa, que preveu la celebració d'un referèndum d'independència a Nova Caledònia entre el 2014 i el 2018. En una entrevista a la televisió francesa La 1ère, Lurel confirma que l'Estat francès continua "compromès" amb l'Acord de Nouméa. Però Lurel diu que París està "atent" a qualsevol altra iniciativa que es pugui plantejar en aquesta qüestió.

Segons Lurel, la iniciativa hauria de sorgir dels representants de Nova Caledònia. Això significa que tant els independentistes com els unionistes s'haurien de posar d'acord en el que el ministre qualifica de "solució consensuada". L'Estat francès, diu el ministre, en cap cas "prendrà la iniciativa" per tal de cercar una solució diferent a l'Acord de Nouméa.

Radio New Zealand International escriu avui que diversos experts -els noms dels quals no esmenta- han "apuntat a les Illes Cook i a Mònaco com a exemples de països independents o amb autogovern, lligats a potències més grans". Les Illes Cook són un estat sobirà associat a Nova Zelanda, mentre que Mònaco és un estat independent la defensa del qual depèn de França.

Perquè es pogués implementar un nou estatus a Nova Caledònia, els independentistes i els unionistes s'haurien de posar d'acord amb les característiques exactes. Però els partits unionistes saben que, ara mateix, el "no" a la independència podria guanyar fàcilment el referèndum, de forma que no és clar que acceptessin de renegociar l'estatus de Nova Caledònia per a atorgar-li més autonomia.

Nova Caledònia, actualment, té un autogovern limitat dins de la República Francesa.