Notícia

El Congrés de l'Associació d'Estudis Occitans, per primer cop en un lloc on la llengua és oficial

Lleida acollirà el proper juny l'onzena edició de les sessions del centre d'estudis occitanistes · L'AEIO subratlla que el 2014 obrirà "una nova etapa per a a Catalunya i per a l'occità"

Sota el títol general d'"Occitània a Catalunya. Els estudis occitans: nou temps, noves perspectives", l'Associació internacional d'Estudis Occitans (AEIO) celebrarà el seu proper Congrés (l'onzè de la seva història) a la Universitat de Lleida entre els dies 16 i 21 de juny de 2014. L'AIEO ha remarcat que l'elecció de Lleida com a seu de l'esdeveniment és històrica perquè, "per primera vegada", el Congrés es farà en un indret on l'occità és llengua oficial. L'occità és llengua oficial a Catalunya d'ençà l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia de 2006. Fins llavors, i des de 1990, ja ho era a la Vall d'Aran.

El Congrés es fa a Lleida donat que, actualment, és l'únic lloc on l'occità té un nivell universitari dintre de l'Estat espanyol. Aquest fet convertirà la capital del Segrià en "el punt de trobada dels occitanistes, en un moment estratègic" en què es commemora "un quart de segle de l'oficialització de la llengua occitana a la Vall d'Aran, vuit-cents anys de la batalla de Muret (que va posar fi al somni de construir una unitat política occitanocatalana), cinc-cents anys del tractat del Plan d'Arrem i set-cents anys de la signatura de la Querimònia, que va vincular definitivament un territori occità -la Vall d'Aran- a la Corona d'Aragó", es llegeix al bloc informatiu que l'AEIO ha posat en marxa.

D'altra banda, el Congrés es farà "en un context en què Catalunya torna a mirar cap a Europa i en què les identitats es tornen a definir, el veïnatge és estratègic i es converteix en una qüestió de plena actualitat".

Després de descriure els avantatges i coincidències de celebrar el Congrés a Lleida, els organitzadors conclouen que "és evident que l'any 2014 s'obre a casa nostra una nova etapa per a Catalunya i per a l'occità i, per tant, per a la recerca sobre la llengua i la literatura occitanes. És el moment de fer el balanç en l'àmbit de la filologia, de saber allò que tenim i d'analitzar degudament diverses qüestions, però també de dissenyar noves perspectives que ens permetin anar més lluny en el futur".

Cultura, polítiques lingüístiques i passat i present de l'idioma

L'AEIO també ha donat a conèixer quins seran els temes que tractarà el Congrés. Són continguts que versaran sobre l'occità modern i antic, literatura occitana medieval, moderna i contemporània, polítiques lingüístiques de l'occità, "la Catalunya occitana i l'Occitània catalana" i la cultura occitana. A més, el Congrés acceptarà comunicacions sobre dialectologia, toponímia, fonètica i fonologia, sintaxi, lexicologia i temes afins, com també sobre qüestions sociolingüítiques: planificació lingüística, projectes de normalització per a restituir l'espai social de la llengua d'oc, la codificació de l'occità i la seva estandardització, l'ensenyament de la llengua, dins i fora del marc universitari.

[[FitxaPaisosCatalans]]